Deelen

Ze worden weer wakker, onze volksvertegenwoordigers na een shortbreak van zo’n 8 weken. Dik verdiend natuurlijk want ze waren al weer vanaf maart aan het vergaderen en wel zo’n drie keer per maand en aangezien er in Ede in juli en augustus toch niets gebeurd konden ze best even twee maandjes gemist worden.

Gebeurde er dan niets? Ach, na een WOB-verzoekje kwam er ineens naar buiten dat ons college eigenhandig de komst van oorlogsvluchtelingen uit Jemen en Somalië had tegengehouden. En deze week werd in een charmeoffensief bekend waarom ze de poorten van Ede op slot hadden gedaan: het college wilde eerst draagvlak bij de bevolking.

Ik vind dat een laf woord, draagvlak. Er is nooit onderzocht of er draagvlak is voor biomassacentrales. Was er wel draagvlak voor de bouw van het nieuwe station? Hoe zit het met het draagvlak voor het WFC? Waarom is dat nooit onderzocht?

In het kielzog van het gemeentelijk charmeoffensief ineens een paar politieke partijen die met het beschuldigende vingertje wezen naar het COA dat maar geen gebruik wil maken van de opvang in Deelen. Daar kunnen maar liefst 200 asielzoekers worden ondergebracht en dat is de reden voor sommige partijen om hun handen in onschuld te wassen en grote groepen oorlogsvluchtelingen te weigeren.

Geen idee hoe je zo’n argument genoemd wordt. Ik noem het intellectuele armoede.

Deelen dus. Deelen telt maar liefst 40 inwoners en een gedeelte ervan valt onder de gemeente Ede. Er zijn maar weinig Edenaren die Deelen weten te vinden en die 40 inwoners hebben toch niets in te brengen tegen die 200 asielzoekers dus dat hebben we goed voor elkaar. Veilig opgeborgen achter de hekken van de Hoge Veluwe aan de ene kant en de vangrails van de A50 aan de andere kant.  

Zo’n asielzoeker zal dus zich wel drie keer bedenken voor hij gaat integreren in de Edese samenleving als die Ede überhaupt weet te vinden.

Het is maar wel te hopen dat Deelen nog wel bereikbaar blijft voor diezelfde politici die nu vluchtelingen weigerden maar binnenkort nog wel graag een selfie willen maken met zo’n vluchteling om te laten zien wat voor goede mensen zij wel niet zijn. En dat op Facebook zetten want anders heeft zo’n selfie natuurlijk geen zin.

Ik kan niet wachten totdat Verhulst weer op televisie zegt dat Ede zijn verantwoordelijkheid neemt met de opvang van maar liefst 200 asielzoekers in Ede en beschuldigend naar zijn collega-burgemeesters wijst die geen uithoek hebben in hun gemeente waar ze asielzoekers kunnen wegstoppen.  

In 2021 kwam er meer dan 6.000 vluchtelingen naar Ede, inwoners uit de Randstad die met een zak geld van hun net-verkochte rijtjeshuis uit Amsterdam hier woningen wegkaapten voor de neus van Edese jongeren.

Ik heb daar niemand over gehoord. Maar met huidskleur heeft dat natuurlijk niets te maken!

2 thoughts on “Deelen

  1. Hallo Mo van Ede, helemaal eens met je stuk, afgezien van je afsluiting: “inwoners uit de Randstad die met een zak geld van hun net verkochte rijtjeshuis uit Amsterdam hier woningen wegkaapten voor de neus van Edese jongeren.” Zit kennelijk een stukje frustratie, maar waarom spreek je over “wegkapen”? Ik lees deze frustratie vaker in b.v. partijprogramma’s van de Edese politiek, maar het lijkt me onterecht dat de schuld van deze belachelijk ontplofte woningmarkt bij Randstedelingen wordt gelegd. Waar moet je in de woningmarkt heen als je op een appartementje in Amsterdam zit en een gezinswoning wilt kopen? De Randstad is onbetaalbaar. Begrijp dat “originele” bewoners financieel soms het onderspit delven (en dat is een probleem), maar “blame the system” lijkt me hier mee van toepassing. Groet, Arjan (Randstedelijk vluchteling / heeft een woning weggekaapt)

    1. Je hebt zeker een punt. De huizen zijn onbetaalbaar geworden. Er zou dan ook veel meer gebouwd moeten worden voor starters op de eigen huizenmarkt. Dus ook kleiner en goedkoper. Minstens 70% van de nieuwe huizen hoort sociaal te zijn. Dat scheelt niet alleen kosten en woningzoekenden, maar ook veel schaarse ruimte. We willen wel wat landschap, boeren en kieviten overhouden. Nu bouwen bouwers te veel voor eigen portemonnee en bedienen ze gegoeden die grote comfortabele huizen wensen met een vrije tuin eromheen. We hebben bestuurders nodig die dat zien en zich kunnen verplaatsen in mensen met weinig inkomen en dringende behoeften.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *