De Wraak van Willemien?

We zijn geen activistisch volkje hier in Ede. We klimmen niet snel de barricaden op. We wachten het wel af. Het zal zo’n vaart niet lopen, het zal mijn tijd wel duren. Die instelling. De lokale politiek is daar een prachtige afspiegeling van. In Ede geen motie van wantrouwen. Geen debat. Tegenstemmen doen we liever niet. Gezapig allemaal. Ik hou er van. Soms…

Totdat het over vluchtelingen gaat. Niet schrikken maar ik noem het woord een keertje: asielzoekers. Edenaren worden ineens revolutionairen! Protesten, volle zalen bij informatiebijeenkomsten, ingezonden brieven. Het kan allemaal en het mag. Een stapje verder gingen sommige figuren die het nodig vonden om wethouders te beledigen terwijl ik dacht dat ik daar monopolist in was. Ver over de rand gingen de bedreigingen naar de wethouder die dit dossier toevallig in haar portefeuille had, Willemien Vreugdenhil. Ede was Ede niet meer, Otterlo bleek ineens niet meer het vriendelijke dorpje dat mensen van elders gastvrij ontvangt maar een bolwerk van ultrarechts dat er geen enkele moeite mee had wethouders en burgemeester te intimideren en te bedreigen.

Het bleek allemaal verspilde energie. Het werd de grap van de asielzoekers: ze kwamen niet.

Een paar weken geleden kwam Ede uit het blaue hinein opnieuw in de crisismodus. Er was een wethouder verliefd geworden op een ambtenaar en ze had gevraagd of hij daardoor nog wel eerlijke kansen kreeg in zijn loopbaan. Auuuwww! Dat mag niet, hè? Al zou ik niet weten waarom niet.

Nou gebeuren er op de Bergstraat ergere dingen. Geflopte ambtenaren worden weggepromoveerd en verdienen bij verbonden partijen bijna de Balkenende-norm. Interimmers krijgen na 17 maanden werk waarvoor ze een kwart miljoen ontvingen nog eens een bonus mee van € 40.000. Ontslagen directeuren binnen de organisatie krijgen na twee jaar werken een afvloeiing die twee ton kost. Ik weet niet wat voor relaties daaraan ten grondslag liggen maar het lijkt me dat het vraagje van Vreugdenhil daar niet bij in de schaduw kan staan.

Iedereen op de Bergstraat weet dan ook wel dat de wethouder werd gedumpt door haar eigen partij waar sommige mensen wel erg veel zelfvertrouwen en ambities hebben. Eindresultaat: wethouder exit.

En dan ineens, uit hetzelfde blaue hinein, de mededeling dat er op Edes grondgebied toch weer een asielzoekerscentrum wordt gevestigd, weer niet ver van Otterlo. Dat lijkt me goed nieuws voor de lokale middenstand waar nu geen Chinese toerist meer te vinden is. Maar ja, asielzoekers hebben weinig geld en dat komt de gastvrijheid niet ten goede bleek een paar jaar geleden.

Op twitter verschenen al de eerste vragen waarom er wel geld is voor asielzoekers en niet voor Jeugdzorg. Ik zal eerlijk zeggen: ik weet het niet. Lijkt me ook geen kwestie die de Edese politiek kan oplossen of beantwoorden.

Nadat de Edese politiek eerst de opvang van vijf weeskinderen uit Grieke vluchtelingenkampen afwees komen er nu vijfhonderd asielzoekers op visite.

Tegenwoordig noemen ze dat karma heb ik me laten vertellen. Of is het dan toch…de wraak van Willemien?

2 thoughts on “De Wraak van Willemien?

  1. Mo schrijft “Al zou ik niet weten waarom niet”
    Nou heb ik gelezen dat (volgens de burgemeester althans) daar afspraken over waren gemaakt en dat Willemien (nog steeds volgens de burgemeester) die afspraken geschonden had.
    En dan zou ik geneigd zijn te denken dat Mo het “waarom” wel zou hebben kunnen weten.
    Hij lijkt mij dicht genoeg bij het vuur te zitten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *