De Wetweg

Dat klinkt een beetje anarchistisch: de wet weg maar er is in Ede een straat die zo heet. Genoemd naar een generaal uit Zuid-Afrika en langs de Wetweg staat een standbeeld van generaal de Wet dus dat zal wel geen toeval zijn. Op de Hoge Veluwe dus.

Om het beeld ligt veel zand. Volgens de Hoge Veluwe is het zelfs een uniek stuifzandgebied. Net zo uniek als het Wekeromse Zand een paar kilometer verderop en zeker zo uniek als het Kootwijkerzand een kilometer of 10 er vandaan. Het woord uniek heeft blijkbaar last van semantische verzadiging.

Maar er is een probleem: in het zand gaan allerlei dingen groeien en bloeien. En dat kunnen we natuurlijk niet hebben in een natuurgebied! De Hoge Veluwe gaat binnenkort dus beginnen met het verwijderen van bos dat na 2007 (?) op dat zand is gaan groeien.

De Hoge Veluwe heeft ook een verklaring voor het feit dat daar bomen gaan groeien. Stikstof. Jazeker, stikstof! Stikstof is niet alleen de schuld van heel veel dingen, het is inmiddels ook een excuus geworden. In dit geval een excuus om bomen te kappen. U leest het goed, ons nationale park de Hoge Veluwe gaat bomen kappen die daar zijn gaan groeien vanwege stikstof. Gekker wordt het niet.

Hoe komt die stikstof daar dan? De Hoge Veluwe geeft zelf het antwoord. Die stikstof komt daar vanwege die paar auto’s die op de weg langs het zand rijden. Het zijn niet de miljoenen kippen die een paar kilometer verderop de hele dag stikstof uitkotsen maar het zijn die paar mensen die moeilijk ter been zijn en als vermaak, waar ze dik voor betalen, een rondje over het park rijden.

Het zou betekenen dat over een paar jaar de weg weer open kan als iedereen een elektrische auto rijdt maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat de bedoeling wel is weet ik niet maar een paar weken geleden kwam de Hoge Veluwe met het nieuws naar buiten dat er aan de rand van het park, niet ver van de Wetweg, een resort wordt gebouwd. Geen hotel voor een overnachting maar een echt resort waar je vaak sauna’s, zwembaden en dat soort vertier hebt.

Ik heb bij die plannen niets gehoord over stikstof maar het lijkt me dat een resort wel iets meer stikstof produceert dan die paar bejaarden die even langs het beeld van de Wet rijden. Maar waarschijnlijk hebben ze bij de Hoge Veluwe elkaar wijsgemaakt dat die stikstof van het resort net voor het hek van de Hoge Veluwe neervalt. Een visie die ze van het Warmtebedrijf hebben afgekeken die zegt dat alle fijnstof uit de schoorstenen precies op het terrein van de biomassacentrales naar beneden dwarrelt en daar opgeveegd wordt.

Maar misschien hebben ze wel gelijk. Moeten we alle wegen op de Hoge Veluwe afsluiten. Geen mensen meer toelaten en zeker geen personeel. Gewoon een jaar of tien de hekken dicht en zien wat de natuur dan doet.

Dat lijkt me beter dan een stelletje incompetente bestuurders die van de Hoge Veluwe een pretpark willen maken hun gang laten gaan.

Foto: Richard Broekhuijzen via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christiaan_de_Wet_statue_2012.JPG  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *