De Vijfde Man

Nee, niet dat boek. Dit gaat over ons nieuwe college. We hebben vier partijen die een ruime meerderheid in de Edese raad hebben en dus prima een nieuw college zouden kunnen vormen maar dat lukt niet. Zeggen ze. Er moet een vijfde partij bijkomen want in het nieuwe college moeten er vijf wethouders zijn. Zeggen ze. Maar dat hoeft helemaal niet. De afgelopen vier jaar waren er regelmatig wethouders weg en het ging prima.

Wethouders weten zelf ook wel dat ze passanten zijn en de ambtenaren de echte macht vormen dus zo’n vijfde lintenknipper is totaal overbodig en een partij toevoegen die zo zwaar heeft verloren als het CDA lijkt mij nogal een belediging voor de kiezer. Maar daar denkt niemand aan.

Waar ook niemand aan denkt is dat een wethouder niet persé van een politieke partij afkomstig hoeft te zijn. Uiteindelijk zijn wethouders de dienaren van de raad. De raad is de baas, de wethouders hun knechtjes. Het dondert niet of een wethouder lid is van een partij, hij moet gewoon doen wat de raadsmeerderheid hem opdraagt. Maar ja, een baantje van +100k per jaar, een riante wachtgeldregeling en de beste pensioenregeling van Nederland, dat laten politici zich niet graag afpakken.

Gelukkig was er één raadslid dat verder kijkt dan de Edese neus lang is. Hij stelde een nieuwe functie voor; de project-wethouder. Dat klinkt goed. Je zet iemand neer die veel verstand heeft van een bepaald dossier en die laat je dat tot een goed einde brengen.

En ik heb wat suggesties!

Zo zouden we het dossier Duurzaamheid op kunnen laten pakken door de directeur van het Warmtebedrijf! Die zegt dat hij daar verstand van heeft dus dan hebben we binnen no-time de Edese bossen verbrand om het klimaat te redden. Belangenverstrengeling zegt u? Zeker, maar dan is dat in ieder geval duidelijk. Nu niet.

Voor de portefeuille van Toerisme heb ik Baron van V tot V in gedachten. Onze nieuwbakken hotelier gaat naast Pretpark de Hoge Veluwe een heus resort bouwen. Dus geen gewoon hotel maar een echt resort! Hij schopte daarvoor de Hoenderlose voetballers van hun trapveldje en gaat daar, in het kader van de biodiversiteit en natuurontwikkeling, een protserig hotel neerzetten. Uitstekende keuze als wethouder van Toerisme dus! Dat wordt dan Baron van VVV.

Binnen de gemeentegrenzen huist ook de voormalige eigenaar van de HEMA. Geen bedrijf in Ede dat zoveel subsidie naar binnen wist te harken tijdens Coronacrisis als de HEMA dus dat lijkt me een uitstekende kandidaat als wethouder Financiën.

Onderwijs? Dat gaat naar Jan Siebelink. Niet alleen de beste schrijver van Ede maar veruit de beste leraar uit de regio! Geen leraar die zo bevlogen les gaf als Jan Siebelink en in plaats van al dat zoetsappige gedoe op de scholen van tegenwoordig hebben we behoefte aan inspirerend en disciplinerend onderwijs.

Ook heb ik de Bennekommer Rob de Nijs op het oog. Met afstand de beste zanger van Nederland en met een indrukwekkend oeuvre waar we nog jaren plezier aan beleven. Hij wordt in onze gemeente veel te weinig gewaardeerd maar dat kunnen we veranderen door hem wethouder van Cultuur te maken. De vijfde wethouder dus.

Nee, een formatie van een nieuw college hoeft echt niet lang te duren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *