De Veluwe gehekt

Sommige dingen zijn van ons allemaal. Ik noem het Nederlands elftal (als ze winnen), het journaal, Koningsdag, de stranden. Zaken waarvan iedere Nederlander mag genieten, zonder dat er betaald voor hoeft te worden. Daar hoort ook natuur bij.

Of hoorde.

Want terwijl Jos van der Panne pleitte voor het weghalen van de hekken rondom de Hoge Veluwe kwam de provincie Gelderland met een ander plan: hekken rondom de hele Veluwe. En binnen die hekken extra hekken om bossen en natuurgebieden af te sluiten voor de mensen die binnen de eerste cirkel wonen. Ik dus. En ik vind dat niet leuk.

Gedeputeerde Bea Schouten liep door het bos en zag dat het daar niet goed gaat. Dan ben je lang niet in het bos geweest want anders had je dat 20 jaar geleden al geroepen. Ze kwam waarschijnlijk ook een mountainbiker tegen en zag daar direct de schuldige in. Bea Schouten zag niet dat er tonnen met stikstof van de snelwegen afkwam of van de veeteelt. Bea Schouten zag ook niet dat Staatsbosbeheer onder het mom van verjonging de bossen sloopt. Bea denkt dat mountainbikers vogels aan het schrikken maken en dat ze daarom niet meer op de Veluwe willen rondfladderen. Ik geloof dat niet.

In mijn eigen tuin barst het van de vogels en hoeveel geluid die ettertjes van een buurtkinderen ook maken; ze komen altijd terug want bij mij hangen die pindanetjes het hele jaar door aan de schutting. Volgens mij verlaten vogels het bos omdat de grond volkomen verzuurd is door stikstof en er geen regenwurm meer te vinden is in de bodem. Insecten die nog wel een bestaan hadden in het dode hout net boven de grond zijn ook niet meer welkom omdat ieder afgebroken takje wordt afgevoerd naar een biomassacentrale. Niks meer te eten dus voor die vogels en dan zou ik ook vertrekken, ook al heet het hier dan FoodValley.

Maar Bea Schouten zag een mountainbiker en nu is iedereen het konijn. Wandelaars, fietsers, toeristen, iedereen moet weg blijven uit het bos. Er komen hekken. Met de boswachters annex boekhouders van Staatsbosheer weet je dan wat er van komt: toegang betalen. Het bos wordt een verdienmodel. Allemaal bedoeld om het bos in stand te houden natuurlijk. Maar niet heus.

Zonder controle van wandelaars en fietsers weet je wat er nog meer van komt: een roze gloed van stippen op de bomen die binnenkort branden in de ‘milieuvriendelijkste’ biomassacentrales van de wereld. Maak je over 10 jaar een foto van de Veluwe van bovenaf dan ze je aan de randen bij de hekken een streepje bomen met in het midden één grote kale vlakte. Dat heet dan openstructuurlandschap. Kijk je heel goed dan ze je daar wolven: de geldwolven van Staatsbosheer die de laatste houtsnippers oprapen om te verkopen.

Is er dan geen hoop? Verlaging van de snelheid op de wegen, inkrimping van de veestapel of een totaalverbod op vliegverkeer boven de Veluwe bijvoorbeeld? Nah, dat gaat het niet worden. En toch is er redding mogelijk, Peter de Pater, de Robin Hood van de Edese bossen en Willemien Vreugdenhil, de Jeanne d’Arc van de Veluwe, hebben de sleutel in handen: toerisme.

Van mij hoefde het nooit zo, die toeristen, maar met de onzalige plannen van de provincie die haaks staan op het Edese beleid van aantrekken van toeristen heb ik ineens nieuwe vrienden: het college van Burgemeester van Wethouders van Ede!

Haal ze binnen, die toeristen en hou het open: het bos is van iedereen.

 

Foto © Stichting Kritisch Bosbeheer. Zie voor meer informatie http://www.nieuwe-wildernis.nl/

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *