De projectenpitch

Zo heet dat tegenwoordig, he? Een pitch. Ik snap dat je het geen verkooppraatje noemt want dat klinkt wat negatief maar uiteindelijk is dat het wel. Het WFC is uiteindelijk ook ontstaan door een pitch. Een prachtig verhaal dat er voor slechts 20 miljoen euro een schitterend complex zou worden opgetuigd met daarin een gebouw in de vorm van een ei en een attractie waar alle kindertjes warm van zouden worden: een pizzamachine.

En het zo de gemeente maar vijf miljoen kosten, een koopje! De raad krijgt dan een startnotitie. Daar kan niemand tegen zijn want het gaat alleen om onderzoek naar haalbaarheid enzo. Na een poosje komt de pitch weer terug op de agenda want er zijn wat dingetjes veranderd. Dat geeft nog niets. De raad gaat weer akkoord.

Ondertussen tekent de wethouder al vast wat contracten. Kan allemaal geen kwaad, he? De raad weet nog van niets. Het plan wordt nog een keer veranderd. In plaats van een gebouw in de vorm van een ei wordt het gewoon een uit de kluiten gewassen rechtshoekige kantine en de pizzamachine wordt vervangen voor een mandarijntje bij de uitgang.

De kosten lopen op, het project boet in aan charme, de wethouder heeft zich vastgelegd in contracten. En dan wordt het spannend. En dan zegt zo’n wethouder: uw raad heeft zich drie jaar geleden uitgesproken voor dit plan.

En iedereen kijkt beschaamd naar de grond. Ja, dat is waar, ik durfde toen niets te zeggen want ik dacht dat het alleen om een startnotitie ging. En dan zegt zo’n wethouder dat het stoppen van het project duurder is dan het doorgaan omdat er allerlei contracten zijn getekend.

Zijn we er toch weer ingetuind! Tot zover de WFC Experience.

Vanavond gebeurt er precies hetzelfde. Een startnotitie over de Groene Metropool.

Er zijn wat gedienstige figuren die hun oren laten hangen naar de wensen van de meest falende politicus van deze eeuw: Hugo de Jonge. Hij fietste een dagje mee met Regio Foodvalley en zag dat er best 14.000 woningen gebouwd kunnen worden in onze regio. 14.000. Dat is meer dan Bennekom en Lunteren samen. Of we dus even 35.000 nieuwe inwoners kunnen huisvesten.

Hoe verkoop je dat? Je noemt het de Groene Metropool en als pitch zeg je: ‘Meer woningen, meer landschap!” Ja, dat kan natuurlijk niet, hé? Dat weet iedereen.  Het wordt meer beton, minder natuur, meer auto’s, minder schone lucht. Maar gelukkig krijgen we ook groene corridors tussen al dat beton. Maar dat hoeft niet want die zijn er al. Ze worden in de toekomst een stukje kleiner, dat wel, en vanaf dat moment heetten ze ineens ‘Groene Corridor’ terwijl het nu bijvoorbeeld gewoon ‘Binnenveld’ heet.

En ook deze raad gaat lachend akkoord met deze notitie. Wat kan er misgaan?

Wat zou het fijn zijn als we bestuurders in Ede hadden die opkwamen voor de Edese bevolking in plaats van het nastreven van hun eigen ambities waarvan ze denken dat die bij Hugo de Jonge in goede handen zijn.

Een bestuurder of raadslid die denkt in het belang van Ede….bestaan die nog?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *