Word geen Sander

Zo nu en dan springt er iemand op de stadsmuren van de Randstad om ons, de plattelanders, toe te spreken. Twee weken geleden was het de beurt aan Sander Schimmelpenninck. En Sander zal ons plattelanders wel eens even een lesje leren. Want we zijn allemaal racisten die lijden aan een gebrek aan diversiteit.

Twintig jaar geleden was het heel anders maar toen woonde Sander zelf nog op het platteland en was blijkbaar een soort spiritueel leider die het platteland aan de goede kant van de streep hield. Maar sinds Sanders vertrek is het platteland een stuk achterlijker geworden. Hier op het platteland lopen we volgens Sander massaal mee in Ku Klux Klan-achtige marsen en is racisme een gezinsuitje geworden.

Het is maar dat u het weet. En nu u het weet is het de bedoeling dat u met een bezwaard gemoed huilend naar bed gaat en devoot de handen vouwt om vergeving te vragen aan Sander en morgen papieren aanvraagt voor emigratie naar de Randstad, want daar schijnt racisme niet voor te komen. Daar is het een paradijs van vrede en integratie.

Maar dat doet u niet. Want het is allemaal dom gezever van Sander. Dat weet Sander ook wel maar met genuanceerde meningen kom je niet aan tafel bij Jinek en haal je de Volkskrant niet. Polarisatie verkoopt. Dat klinkt goedkoop en is het ook maar gelukkig heeft Schimmelpenninck daar wat op gevonden: polarisatie is goed.

Want een weekje later schrijft Sander dat er meer gepolariseerd moet worden. Er is volgens Sander geen midden meer. Je moet vooral niet extreemrechts zijn, wat vrij logisch klinkt, met het gevolg dat je extreemlinks moet worden om nog een plekje te kunnen bemachtigen in de integratiehemel die ‘Randstad’ heet. Iedereen die anders denkt dan Sander moet als een extreemrechtse fascist worden behandeld. Zo denkt Sander alle plattelanders te laten juichen als er in hun dorpje van 1500 inwoners ineens 800 vluchtelingen worden gehuisvest.

Zo’n oproep tot polarisatie zou best gevaarlijk kunnen zijn maar gelukkig wonen er op het platteland en in de Randstad een hoop mensen die nog wel genuanceerd kunnen denken. Mensen die luisteren naar anderen en begrip op kunnen brengen voor andere standpunten zonder ze direct uit te schelden voor nazi’s. Mensen die niet polariseren en stigmatiseren. Mensen die niet doen wat ze anderen verwijten, mensen die geen Sander Schimmelpenninck zijn.

Daarvan zijn er nog heel veel. En die mensen roepen nu ook niet op het Vondelpark te bebouwen met torenflats om daar 50.000 statushouders op te vangen. Dat is net zo namelijk net zo idioot als het commerciële gejammer van Schimmelpenninck.

Is er dan geen probleem met de opvang van asielzoekers en statushouders? Jazeker. Maar burgemeester Verhulst van Ede heeft gelijk als hij stelt dat het probleem een stuk sneller opgelost zou worden als iedere gemeente in Nederland haar verantwoordelijkheid neemt. Wat voor Ede overigens nog steeds geen reden is om vluchtelingen te weigeren.

Gewoon eerlijk delen dus. Dat betekent 33 vluchtelingen per 10.000 inwoners. Voor Albergen en Harskamp zou dat uitkomen op een stuk of 10 vluchtelingen. Daar was geen jongere de zuipkeet voor uitgekomen om te rellen. Het zou ook betekenen dat de integratie een stuk vlotter zou verlopen dan het nu het geval is. Honderden vluchtelingen achter de hekken van een defensiekamp helpt integratie niet.

En het zou voor het Vondelpark betekenen dat het niet helemaal hoeft te worden volgebouwd met betonnen woontorens.

Dan is de helft wel genoeg denk ik.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *