Boswachter

Ontdek de natuur! Waar? Bij ons, op de Hoge Veluwe, ‘de Groene Schatkamer van Nederland’. Nou heb ik geen gratis jaarkaart van de Hoge Veluwe, zoals onze gemeenteraadsleden die wel allemaal hebben maar af en toe kom ik er wel eens. Een soort burgerplicht, zo zie ik het. Het meest groene van de Hoge Veluwe zijn de boswachters in hun groene uniformpje met hun Landrovers, uitgevoerd in British Racing Green.

Want de Hoge Veluwe is vooral veel niets. Veel kale vlakten. Veel van weinig dus. Nou hebben we in Ede kale vlaktes genoeg. Ik noem de parkeerplaatsen op een koopavond. De publieke tribune tijdens een raadsvergadering of de bezoekersruimte van het te bouwen WFC in Ede dat ze in Wageningen stiekem zelf bouwen…Stiltecentra genoeg dus in onze gemeente maar toch ga je af en toe naar de Hoge Veluwe en zie je niets. Behalve wat afgerichte herten die op zoek naar de voederplekken even langs je camera lopen.

Noem één plek in Nederland waar de aftakeling van de natuur zo prominent zichtbaar is en je roept de Hoge Veluwe. Trots wordt er dan genoemd dat er één of ander mos groeit dat nergens anders in Ede aanwezig is. De Hoge Veluwe heeft een PR-machine die dat perfect weet te pitchen en wekelijks stroomt het park vol met Randstedelingen die denken dat ze rondfietsen in de natuur.

De natuur. Nou groeit er in de natuur nog wel meer dan mos. Bomen bijvoorbeeld. Die nemen CO2 op en sommige soorten zelfs stikstof, de grove den bijvoorbeeld. Als ik directeur zou zijn van een natuurpark zou ik daar blij mee zijn, dat er op natuurlijke wijze bomen groeien. Ze zijn wel wat lastig bij het afschieten van al het wild dat je het hele jaar vet hebt gemest want zo’n hert is ook niet gek en denkt dattie achter zo’n boom een grotere kans maakt tegen zo’n bejaarde jager die een schot hagel lost uit opa z’n karabijn uit ’40-’45.

Ik heb me jarenlang geërgerd aan dat park maar kan het de laatste jaren onderdrukken. De laatste maanden komt het af en toe weer omhoog, als een soort maagzuur. Ik probeer het te onderdrukken maar na vanavond lukt het niet meer.

Op het journaal zag ik een boswachter van het park. Mooi vak, dat boswachter, en op de Hoge Veluwe zit je goed want je kunt verdomd lang wachten op dat bos want dat komt er toch nooit. Zo is er nu een speciale kerstactie: je mag gratis je kerstboom komen hakken op het park. Gratis? Mwah, je moet wel eerst toegang betalen voor je auto, je partner en je kinderen zodat je voor je kerstboom uiteindelijk nog een vermogen betaalt.

De boswachter van de Hoge Veluwe riep iedereen op om een kerstboom te komen hakken omdat :’als we dat niet doen, dan wordt deze hele vlakte een bos!’ Ja, natuurbeheer in Nederland. Kom snel een boom omhakken want anders komen er zomaar bossen op ons natuurpark. Dat kunnen we natuurlijk niet hebben. En gelukkig is er naast het biodiversiteitsexcuus nu een nieuw generaal pardon voor houthakkers: stikstof. Grove dennen groeien goed op plekken waar veel stikstof zou zitten zegt het park. Dat is niet waar; grove dennen zijn ongeveer de enige bomen die nog wel groeien op plekken waar teveel stikstof zit. De rest van de bomenmerken heeft daar geen zin meer in. Lekker laten groeien dus, die dennen die in hun naalden stikstof opslaan.

De totale gekte van wat natuurbeheer wordt genoemd komt samen op een park waar je veel moet betalen om te zien hoe het niet moet en waar je als kers op de moes nu je eigen kerstboom mag gaan hakken. Zogenaamd voor niets.

De zwakzinnige volgzaamheid waarmee de nationale media gedwee de persberichten van de baron kopiëren doen bij mij langzaam het licht uit. De kerstverlichting in dit geval.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *