Boerenbedrog

Ik was laatst in het dorp en zag daar de burgemeester. Ik kon even niet zien welke pet hij die dag ophad en dat is lastig. Hij kan de pet van adviseur van de Hoge Veluwe ophebben, om bijvoorbeeld te adviseren een mooi resort te bouwen. Hij kan ook de pet ophebben van voorzitter van de gemeenteraad. Makkelijk om een bouwvergunning snel door de raad te loodsen. Van een resort bijvoorbeeld.

Hij kan ook het petje ophebben van de vicevoorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Of die van houtrichter van het Edese Bos. Misschien had hij het petje op van schrijver of van Lid van het Comité van aanbeveling van het Helene Kroller Moller Fonds, de dame die met gejat geld honderden schilderijen kocht.

In de tussentijd heeft hij soms ook de pet op van burgemeester van Ede. In die functie sprak hij de boeren tijdens de manifestatie in Stroe hartverwarmend toe. Innovatie zou het helemaal gaan worden tegen het stikstofprobleem. Hij sprak geruststellende woorden. Ook voor de toeleveranciers van de boeren want die armoedzaaiers van de Heus hebben het natuurlijk ook niet makkelijk! Echt een burgervader die je vertrouwt, die het voor je opneemt, die Ede uit de stikstofklauwen van de Haagse betweters gaat houden.

Misschien had hij de volgende dag wel het petje op van voorzitter van Regio FoodValley, samen met het WEF de drijvende kracht achter de eiwittransitie. En die eiwittransitie is niets anders dan de overgang van zuivel en vlees naar plantaardige eiwitten. Geen bakje yoghurt meer maar een bekertje sojamelk. Geen slagroom meer op de aardbeien maar zuivelvrije room gemaakt van rijst. Geen hamburgers meer bij McDonalds maar een plakje gemaakt van geroosterde pissebedden tussen je glutenvrije bruine bolletje. Geen shoarma meer maar een sprinkhanenschotel met knoflooksaus gemaakt van slaolie.

Dat dus.

Kortom: geen koeien meer in de wei op de Veluwe maar insecten en snijbonen. Lekker man! Het zal mij verder jeuken want ik eet geen vlees, ik ga mijn koffie wel zwart drinken en lease een paar kippen voor mijn dagelijkse eitje.

Maar het is wel een beetje vreemd dat iemand met een burgemeesterspetje de ene dag staat te pleiten voor de boeren en de andere dag met een FoodValleypetje de eiwittransitie door de Edese strot duwt waardoor iedere koe van de Veluwe wordt afgetrapt.

Dat is net zo ongeloofwaardig als de politieke partijen uit het college die hevig ontroerd een onuitvoerbare motie in elkaar draaiden om hun steun voor de boeren uit te spreken en vervolgens hun handtekening zetten onder de plannen van FoodValley en daarmee alle veeboeren Ede uitjagen.

Want ook SGP, CDA, Gemeentebelangen en ChristenUnie lijden aan MPS, het MultiPettenSyndroom waarvan het belangrijkste symptoom is dat je met alle winden meewaait om een paar stemmen binnen te harken met loze beloften.

Wel zo eerlijk zijn die partijen zouden zeggen dat ze vol voor de plannen van FoodValley gaan en dus eigenlijk alle boeren uit de gemeente willen verbannen zodat er genoeg grond vrijkomt voor de bouw van woningen voor mensen uit de Randstad die hier willen genieten van ons ‘platteland’ dat in rap tempo wordt ontgonnen. 

Gewoon eerlijk zijn, geen bedrog van de boeren.

2 thoughts on “Boerenbedrog

  1. Niets nieuws bij deze CDA-burgemeester, wiens brood men eet, diens woord men spreekt…

    Zou men in Ede toch wel gewend moeten zijn, met een geschiedenis van meer dan honderd jaar met CDA (of de voorgangers) die de burgemeesters levert. Twee uitzonderingen waren er toen een burgemeesterswissel wat langer duurde, en er een tijdje een uitzendkracht binnenkwam: eerst een NSB-er, en later een PvdA-ster, Tineke Netelenbos. Voor de rest is Ede een werkvoorzieningsplek voor het belonen van vriendendienstjes, als pre-pensioenbaantje en een dump voor veelbelovend-ooit-maar-nu-niet-meer-zo.

    Ik verbaas me er niet meer over, ik verbaas me er hooguit over dat er nog mensen zijn die dit verbaast.

  2. Jammer dat Mo geen onderscheid maakt tussen de (onhoudbare) veehouderij en de akkerbouw. Want akkerbouwers zijn juist keihard nodig om ons te voeden en de eiwittransitie van grondstoffen te voorzien. Terwijl we af moeten van de (industriele) vee- en zuivelboeren, hun steenrijke toeleveranciers en de enorme problemen die de veehouderij veroorzaken (zoonoses, stikstofdeken, oerwouden plat, klimaatverandering, gezondheidsschade).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.