Bewustwording

Nee, we stonden er niet fraai op met die rellen in Harskamp vorig jaar. Presentator Harm Edens noemde Harskamp op prime time het grootste k*tdorp van Nederland, de kranten stonden vol met foto’s van dronken relnichten die autobanden in de brand staken. Volgens collega en Harskampkenner Douwe Meijer een reflex van een groep jongeren die in de steek is gelaten door de politiek. En verdomd, in de weken erna alleen maar berichten over inzamelingen, hulp en steun vanuit de Harskampse bevolking. Harm Edens heeft zich daar niet bij laten zien.

In diezelfde weken was onze burgemeester niet van de buis af te slaan om uit te leggen dat Ede een oase van barmhartigheid en liefde is in een woestijn van vreemdelingenhaat. Zelfs Maxima en Prins Pils werden naar Harskamp gehaald om te laten zien dat er in onze gemeente alleen maar gutmenschen wonen. Damagecontrol uit het boekje! Goed werk.

De Afghanen gingen weer weg en er stond een nieuwe groep vluchtelingen klaar, op de vlucht voor honger en oorlog. Ruimte en ervaring genoeg in Harskamp met een christelijke bevolking die openstaat voor hulp aan mensen die dat nodig hebben.  

Maar het liep even anders. Afghanen ok, Somaliërs nee. Dat was ongeveer de strekking van de app-gesprekken van Edese ambtenaren die Omroep Gelderland heel knap boven water haalde. En voor de Harskampse bevolking zou een bezoekje aan Auschwitz wel een goed lesje bewustwording zijn.

Het bleek een beslissing van de burgemeester die door ambtenaren werd toegejuicht. De ene ambtenaar zegt: “Oftewel: COA en minjus gingen in de herhaling alleen kregen andere reactie van ons” waarop de andere ambtenaar zegt: “Zijn wij beter voorbereid! Mooi!”

Hoe trots kun je er op zijn dat het gelukt is een groep mensen, op de vlucht voor honger en oorlog, onderdak te weigeren?

En wie heeft hier eigenlijk een lesje bewustwording in Auschwitz nodig? Zijn dat die Harskampse relschoppers of moet er misschien eerst een groepje ambtenaren naar toe?

In je eentje beslissen om vluchtende medemensen onderdak te weigeren. Ga er maar aan staan. Ik zou het niet kunnen en ook niet willen. Dat zou niemand moeten willen en dat hoeft ook niet want daar hebben we een gemeenteraad voor.

Maar die wist nergens van. Nu weten ze het in ieder geval wel maar blijft het angstig stil op D66 na. Ik hoor of lees geen ChristenUnie die zich altijd profileert als de partij van de naastenliefde. Geen SGP’er gehoord die met een beroep op de bijbel protesteert tegen het besluit om vluchtelingen te weigeren. De rentmeesters van het CDA? Stil. Waar zijn GroenLinks en de PvdA?

Allemaal zijn ze blij dat Verhulst de kastanjes uit het vuur heeft gehaald en zij hun vingertjes niet hoefden te branden aan een afweging tussen hun zogenaamde principes en eventueel stemmenverlies omdat er hier en daar toch wel Edenaren zijn die minder blij zijn met de opvang van vluchtelingen.

Nee, al die politici die zich altijd laten voorstaan op hun morele superioriteit zwijgen nu. Misschien dat zo’n lesje bewustwording voor hen nog wel het meest noodzakelijk is.

Foto: https://www.flickr.com/photos/eu_echo/42765480372

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *