Begroten is aankloten

Goed nieuws uit de gemeentelijke begroting. Na eindeloze debatten en duizenden tweets komt er eindelijk gemeentelijk geld voor de Voedselbank volgens Leon Meijer. Nou wilde ik dit even controleren in die begroting en dan loop je tegen een muur aan van cijfers en tekst. Even vragen waar het precies stond en ik kreeg antwoord en het klopte: 25 mille op een begroting van ruim 400 miljoen: zo moeilijk was dat toch niet?

Omdat ik, dankzij het weer van de laatste weken, alle seizoenen van La Casa de Papel al drie heb gezien dacht ik dat het misschien een aardig tijdverdrijf zou zijn om die begroting eens te lezen. Ik geeft het maar eerlijk toe: ik ben wel erg diep gezonken dat ik zoiets voor de lol ga doen.

Ik dacht dat het wel interessant zou zijn om te kijken wat de gemeente verwacht over te houden het komende jaar. Dat lukte me niet. Wel heb ik geprobeerd te doorgronden wat 2019 gaat brengen. Dat lukte ook niet. Dus vroeg ik het de wethouder maar dat was een beetje naïef natuurlijk. Uiteindelijk dus maar alle fractievoorzitters aangetwitterd en na een paar uur kreeg ik antwoord van de angry young man van de Raad, Stephan Neijenhuis. De rest wist het natuuuuurlijk ook wel want die reageerden met een like, een paar minuten na het antwoord van Nijenhuis maar die waren allemaal net iets te laat….

Ede komt in 2019 2,7 miljoen euro tekort. Ik vind dat nogal wat. Nou hebben we hier een wethouder van financiën die vooral bezig is met food en daar zit wel een verband want er is dus 2,7 miljoen foetsie. Je zou willen dat de focus iets meer werd verlegd naar toezicht op de geldstromen dan naar het bouwen van foodcenters want de oorspronkelijke begroting voor 2019 bedroeg nog een miljoen. Verlies overigens, wat ook wel weer raar is want welke organisatie gaat nou met een verwacht verlies van start? Het kan in Ede!

Houdt het hier dan op? Welnee! De aankomende 5 jaar duiken we in totaal 7 miljoen het verlies in. Daarna is de bodem van de schatkist ongeveer bereikt waar dan nog 10 miljoen in zit maar als de heren Giechel en Goochel van de afdeling finance net zo goed doorrekenen als aan het begin van 2019 dan zou die bodem wel eens over een jaar of twee in zicht kunnen komen.

Maar ja, het blijft natuurlijk maar begroten he? Zo stond in de begroting van 2019 dat het NK Wielrennen, ‘een evenement met landelijke uitstraling’, twee ton zou gaan kosten. In de evaluatie van dit evenement bleek dat dit burgemeestersfeestje ruim vier ton had gekost maar nog altijd 25 mille minder dan begroot!? Ook dat kan in Ede.

Begroten is maar een beetje glazen bol kijken natuurlijk. Dat kan ik ook wel. Zo kan ik voorspellen dat Ede over een paar jaar een andere status krijgt. De artikel 12 status, waarin je als gemeente onder curatele komt te staan van het Rijk. Dat je als gemeente zelf naar een soort landelijke voedselbank moet.

Ik ben bang dat het er van gaat komen. Waar ik nog banger voor ben is dat we die status pas krijgen na de volgende verkiezingen. En dat is net te laat. Want je kunt wel van alles begroten; uiteindelijk moet er een keer worden afgerekend.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *