Beeldvormers

“U had ook nog iets over kotsen op die vlag he?” Dat zei de burgemeester tegen de fractievoorzitter van Forum voor Democratie. Achteraf bleek dat die fractievoorzitter dat helemaal niet gezegd had. Hij vroeg om een correctie. Drie mensen gingen door elkaar heen praten en uiteindelijk zei Gerrit Flier dat de burgemeester het had rechtgezet.

Wethouder De Pater, ook niet gewend aan wat oppositie, deed ongeveer hetzelfde met Stephan Neijenhuis van D66. Hij schoffeerde Neijenhuis maar in één adem zei hij dat hij dat niet had mogen zeggen. Maar hij had het wel gezegd.

Afgelopen week deed wethouder Meijer daar nog een schepje bovenop: “De SME (Stichting Milieuwerkgroepen Ede) betwist zo’n beetje elk ruimtelijk project in de gemeente Ede”. En even later: “Met elke boom die we willen kappen zitten we met de SME aan tafel.” Dat was natuurlijk niet waar. Dat was gejokt. In tegenstelling tot zijn collega’s nam Meijer zijn woorden niet terug.

Drie keer in een maand worden raadsleden afgeserveerd met onwaarheden. Bij één keer er is sprake van een incident, een tweede keer is het toeval en een derde keer is het een patroon zeggen ze dan. En daar lijkt het in dit geval wel verdacht veel op.  

Drie keer verloochende het college de gemeenteraad. Een klassiekertje! Drie keer fakenews van het college dat doet wat ze anderen verwijten.

Maar het kwaad is natuurlijk al geschied. Het beeld dat nu beklijft bij Forum is dat ze kotsen op de vlag van Oekraïne, D66 niet de moeite waard is voor het college om energie in te steken en Mens en Milieu heeft een fractievoorzitter die vroeger als voorzitter van SME alle bouwprojecten in Ede blokkeerde. Het klopt alle drie niet maar het beeld is gevormd. Excuses zijn dan mosterd na de maaltijd maar sieren tenminste nog de mens achter de politicus.

Bewust jokken en je woorden niet terug willen nemen zegt ook iets.  

Terwijl de gemeenteraad een cursus debatteren volgde heeft het college blijkbaar ook een cursus gehad: beeldvorming. Het is verdomd lastig argumenteren als er een beeld van jou is gevormd dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Je staat, voor je begint, al met 2-0 achter. Het zal voor Mens en Milieu een stuk lastiger worden om niet over te komen als een partij die overal tegen is. Het zal voor Forum moeilijker zijn om te discussiëren over de zoektocht naar een partnerstad. Het zal voor D66 duidelijk zijn dat het college ze niet heel serieus neemt.

Beeldvorming is een sluw en listig trucje. Beeldvorming wordt gebruikt als argumenten tekort schieten. Als je in een debat gebruik moet maken van beeldvorming dan betekent dat eigenlijk dat je aan het verliezen bent. En dat je je moet bedienen van goedkope debatmethoden om je eigen gelijkje binnen te halen.

Wat kun je er aan doen? Het benoemen! Direct benoemen wat er gebeurt en wat er de reden van is. Deze keer heb ik het gedaan, de volgende keer mogen jullie het zelf doen.

2 thoughts on “Beeldvormers

  1. Een heldere column. Mens en Milieu Ede laat het hier niet bij zitten. Ik heb wethouder Meijer afgelopen donderdag al gevraagd om zijn onterechte en ongepaste opmerkingen over de Stichting Milieuwerkgroepen Ede terug te nemen. Hij heeft dat tijdens de vergadering niet gedaan en daar neem ik geen genoegen mee. Om te beginnen zal ik hierover schriftelijke raadsvragen aan wethouder Meijer indienen.

  2. Hup Mens en Milieu!

    Wethouder Meijer vertoont met dit soort opmerkingen hetzelfde gedrag als op zijn wijlen Twitter account.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *