Als de brandweer

Een burgemeester die zegt dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld omdat het niet veilig zou zijn. Dat wordt dan een selffulfilling prophecy natuurlijk want nu denkt iedereen dat de verkiezingen in Ede niet veilig worden georganiseerd. En dan ook nog een ongekozen burgemeester. Nou kan ik één functionaris die niet democratisch gekozen wordt nog verdragen maar het grijpt om zich heen.

Ongekozen burgemeesters die samen gaan klonteren en vanuit de borrelkamer even denken hun regio te gaan besturen worden pas echt irritant. Ik heb het over de Veiligheidsregio en Ede zit ook in zo’n Veiligheidsregio, de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Het dagelijks bestuur wordt gevormd door ongekozen burgemeesters en die vormen met andere veiligheidsregio’s weer het Veiligheidsberaad. Dat Veiligheidsberaad heeft natuurlijk ook weer een voorzitter met als gevolg dat we regelmatig een dikke papzak op televisie zien die vindt dat we allemaal dingen moeten doen maar vooral moeten laten. Iets met een pandemie. Zelfs dat begrijp ik nog.

Maar macht corrumpeert. En zeker als niemand die macht van je af kan nemen omdat je toch niet gekozen bent. Deze week kwam een brief naar buiten van de Veiligheidsregio aan leden van de vrijwillige (!) brandweer in Ede waarin gewaarschuwd werd niet te communiceren met de media, raads- of collegeleden. Op straffe van schorsing. Dus. Onze vrijwillige brandweer. De helden van Zuid.

Ik zeg het nog maar een keer: onze burgemeester zit in het dagelijkse bestuur van het clubje dat deze brief verzond. Dit is niet de burgemeester van Leningrad of een ander Oostblokstadje maar van Ede. De boodschap is duidelijk: bek dicht of je wordt geschorst. Wat een dieptepunt.

Nou blijft het niet bij de Veiligheidsregio. We hadden al het instituut RegioFoodValley, waarvan niemand, behalve de werknemers die diep met hun handen uit de pot met gemeenschapsgeld mogen graaien, ooit het nut en noodzaak van heeft begrepen. En dat klopt want dat is er niet. Het is een clubje dat met veel blabla zichzelf in stand probeert te houden. Maar ondertussen wel beslissingen probeert te nemen. Zonder democratische grondslag.

Maar we krijgen nu een nieuw clubje borrelaars die worden betaald met gemeenschapsgeld: de Economic Board FoodValley, op z’n plat Edes. Nou hebben dit soort clubjes één ding gemeen: er zit nooit een burger in. Alle facetten van de samenleving worden vertegenwoordig behalve burgers. Geen Jolmer Winkel, geen Jos van de Panne, maar overheid en bedrijfsleven, soms aangestampt met scholen. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik de naam van de voorzitter van dat clubje las. Geen burgemeester!

Maar even denken wie het wel is. Oh ja, de voorzitter van de lokale werkgeversvereniging. En tevens lid van het bestuur van stichting WFC. En directeur van het bedrijf dat het Binnenveld wil asfalteren met zonnepanelen. Die komt lekker dicht bij het vuur te zitten! Dan kan hij in de koffiepauze even met de burgemeester regelen dat die zonnepanelen er toch komen om zo Nederlands subsidiegeld naar zijn Engelse aandeelhouders te loodsen. Met het alibi duurzaamheid en onder aftrek van zijn eigen emolumenten uiteraard.

Weer zo iemand uit het oldboysnetwork. Weer iemand met eigenbelang. Mijn hart sprong inmiddels niet meer. Mijn hart stond stil, zeker toen ik de naam van zijn opvolger over anderhalf jaar las:

de burgemeester van Ede.

1 thought on “Als de brandweer

  1. Leuk stukje, @mo van Ede! Met plezier gelezen, oprecht. Zien we hier de troonopvolger van de andere dwarsdenkende Edese scribenten als Maarten van Rossem en Arthur van Amerongen? Ik hoop het!
    Groet van “de voorzitter van de lokale werkgeversvereniging”.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *