WE MOETEN HARDER SCHREEUWEN DAN DE RANDSTAD

“We moeten harder schreeuwen dan de randstad”. Dat verkondigde onlangs CDA-burgemeester R. Verhulst van de gemeente Ede in een interview in het dagblad De Gelderlander. Een hilarische zin, wel een beetje kinderlijk! Want wat zegt hij nu eigenlijk? Wel, in de eerste plaats is hij blijkbaar van mening dat de randstad schreeuwt. In de tweede plaats deelt hij mee dat “we” wel schreeuwen, maar niet hard genoeg. In de derde plaats: spreekt hij namens het college van burgemeester en wethouders, of de gemeenteraad of zelfs namens alle inwoners van Ede? Nou vooruit dan maar een vraag aan die goede man: waarom zouden we harder moeten schreeuwen dan de randstad? En waar? Worden megafoons uitgedeeld aan de inwoners? Hoe gaan we oefenen? Over dat soort vragen heeft hij vast nog niet nagedacht. Worden er bussen gehuurd om als Ede hard te gaan schreeuwen op het Binnenhof in Den Haag? Wat leuk dat hij zoiets meldt in een interview: “we moeten harder schreeuwen dan de randstad” Ja toch! Mijn grootmoeder zou gezegd kunnen hebben: “wat een populistisch politiek gewauwel”.

Maar goed, dan het begrip “de randstad”. Dat is zo’n ouderwets begrip van ver voor de Tweede Wereldoorlog. Wie kwam daar o.a. mee? Bijvoorbeeld Albert Plesman, die van Schiphol en de KLM. Maar dat alles ver voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Die zin van Verhulst wordt steeds leuker!

O ja, die Tweede Wereldoorlog. Even voor het begin van die oorlog was er in Duitsland de Kristallnacht, in de nacht van 9 op 10 november 1938. 1400 Synagogen werden in brand gestoken en 7500 winkels van Joden werden vernield. Zou Hélène Kröller-Müller dat geweten hebben? Natuurlijk wel, want iedereeen in Nederlanf wist dat destijds. Maar toch ging zij in juli 1939 naar München om op 15 juli in dat jaar gezellig te gaan kletsen met Hitler. Nu wil het college van burgemeester en wethouders van Ede die mevrouw gaan verafgoden in een nieuw museum (genaamd ARTBASE, kosten ruim 7,5 miljoen euro belastinggeld). Daarover gaat de gemeenteraad praten op 7 september a.s. De verantwoordelijke wethouder Karin Bijl heeft het wel handig geagendeerd: een informatieve vergadering. Dus er wordt wel informatie verschaft, maar vragen, laat staan moeilijke vragen, worden dan niet beantwoord. Ongetwijfeld zal misschien wel gezegd worden dat er in een klein hoekje van dat museum aandacht wordt geschonken aan het foute verleden van die mevrouw, maar daar moet het wel bij blijven! Over zoiets moeten we juist niet harder gaan schreeuwen. Laat staan dat zoiets beschreven zou gaan worden in een column van burgemeester Verhulst van Ede. 

Dan de column van burgemeester Verhulst in EdeStad van 9 augustus jl. In die column vergelijkt hij Frankrijk met Italië. Dat is reuze interessant, want mijn vrouw en ik wonen ieder jaar een paar maanden in Italië. Dus las ik met veel belangstelling zijn populistische column. Bijvoorbeeld over de prijs van een kopje koffie in zijn Franse cafe voor € 1,70. Zou hij wel weten dat in Italië een espresso in een café een maximale wettelijke prijs heeft? In zijn Franse café kun je sigaretten kopen. Hij doet dat niet, maar het voordeel is, zo schrijft hij, dat die mensen (die Fransen dus) van wanten weten. Waar weten die Fransen iets van af? Van wanten? Ach, een column is maar een column, hoewel in Italië koop je geen sigaretten in een café, maar in speciale tabachi! Vandaag gaan we straks nog even boodschappen doen in het Italiaanse dorpje San Michele Salentino en in een café natuurlijk een kopje koffie nuttigen voor slechts € 1,– per kopje!! Die Italianen weten ook van wanten!  

Vooruit dan maar, tot slot. Over 14 dagen ( 1 september a.s.) moet het bestuur van de Stichting World Food Experience (of de Stichting World Food Center?) weer een voortgangsrapportage inleveren over het voedselpretpark. Maar ik voorspel nu al dat die rapportage er niet komt, want die stichting hoefde van het college van burgemeester en wethouders van Ede ook geen jaarrekening 2022 in te leveren!

Ach, in Frankrijk bestaat daarvoor een aardige uitdrukking “Simple comme le bonjour”. Jazeker, die Fransen weten nog steeds van wanten!!

Toch nog even over de nieuwe lijsttrekker van het CDA Henri Bontenbal. Hij heeft meteen een duidelijke inhoudelijke (!) boodschap voor iedereen, citaat: “geen geschreeuw”. Maar CDA-burgemeester Verhulst van Ede wil juist meer geschreeuw!

En dan te bedenken dat het CDA in Ede volgens de nieuwste peilingen nog maar 1 gemeenteraadszetel overhoudt in 2026. Gelukkig heeft Bontenbal nog een inhoudelijke (!) opmerking, citaat: “een plek in de oppositie is ook wel weer aantrekkelijk, dan is het makkelijk gratis bier uitdelen”. Maar CDA-burgemeester Verhulst wil toch koffie drinken? Of gaat het CDA in Ede gratis bier uitdelen aan het volk? Tijdens de heideweek in Ede? Gaat dan de CDA-burgemeester lekker vanaf een podium staan blèren en verstrekt ondertussen de CDA-fractie gratis bier aan de toeschouwers? Het wordt dan ongetwijfeld een schitterend knalfeest!! Ach, laatst zei een collega-viooldocent dan ook tegen mij: “geen klank zonder drank!”.     

Foto: Ilmicrofono Oggiono Link: https://www.flickr.com/photos/115089924@N02/45263872574 Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/      

1 thought on “WE MOETEN HARDER SCHREEUWEN DAN DE RANDSTAD

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *