Burn-rate: 1miljoen euro

In eerste instantie dacht ik bij deze term aan het spreekwoord ‘wie zijn billen brandt moet op blaren zitten’ maar rate is Engels. De uitdrukking komt voor in de raadsvragen van de VVD van januari en gelukkig staat er bij wat het betekent. Hoeveel kost het om een organisatie door te laten draaien ook al zijn er nauwelijks activiteiten?

Voor de stichting WFCE bedraagt dat € 60.000 per maand. En dat geld geldt al vanaf februari 2022. Dat duurde tot juni 2023 dus een stichting die wachtte op de uitspraak van de Raad van State verbrandde in die tijd 15 x € 60.000. Vanaf juni 2023 zijn die kosten omlaag gebracht naar € 30.000,-.

In de beantwoording van de VVD-vragen stond nog dat de gemeenteraad eind maart de plannen van de World Food Experience in maart zou bespreken maar er is een ‘beetje’ vertraging want dat gebeurt pas in oktober. Er komt in ieder geval nog vijf maanden van 30.000 euro bij waarmee de burn-rate over de miljoen heen gaat.

Er is dus meer dan een miljoen euro betaalt aan en door een stichting die wachtte op een uitspraak, pas daarna plan B ging maken dat vijf maanden duurde en vervolgens duurt het weer vijf maanden voor het besproken wordt in de gemeenteraad.

In die tijd is er dus meer dan een miljoen euro verbrand en dan snap ik de uitdrukking burn-rate ineens een stuk beter. Het is weg. Over de balk. Op. Had dat ander gekund? Ja. Die stichting had vorig jaar, toen het proces diende bij de Raad van State, alvast wat plannen kunnen maken. Wat als de Raad van State in ons nadeel beslist? Dan gaan we dit en dat doen. Ik weet niet wat ze in de tussentijd wel gedaan hebben maar pas na de uitspraak ging de stichting aan de gang met plan B.

Dat duurde vijf maanden. Op 1 juni werd het plan opgeleverd maar daarna bleef het nog twee weken in de bureaulade van de wethouder liggen: staatsgeheim. En ja, na die twee weken was het eigenlijk net te laat om het te bespreken in de gemeenteraad want het zomerreces komt er aan. We zitten dan al weer in september.

He, wat toevallig de provincie praat er in september over! Dan schuiven we het door naar oktober. Nog eens € 30.000 verspild, we zitten over de miljoen. Die miljoen euro is geen geld van een particulier of een ondernemer. Die hadden het nooit zover laten komen.

Dat plan had in januari klaar moeten liggen en in diezelfde maand moeten worden besproken. Dat zomaar een half miljoen gescheeld. Maar dit geld is gemeenschapsgeld. Ik denk dat de gemeenschap met die miljoen euro wel wat anders had willen doen dan het uitdelen aan een directeur en z’n personeel van een stichting die weinig anders doen dan zo positief mogelijk communiceren naar de buitenwereld dat alles goed gaat komen.

Misschien is er sprake van een hele dure strategie want binnenkort kan de wethouder zeggen: ‘het heeft nu al zoveel geld gekost dat het zonde is om het project af te blazen’. Het slechtst denkbare argument om ergens mee door te gaan maar nogmaals, dit is geen geld van een particulier of een bedrijf maar dit is allemansgeld.

Er past dus wel een spreekwoord bij burn-rate. ‘Wie zijn billen brandt laat anderen op de blaren zitten.’

4 thoughts on “Burn-rate: 1miljoen euro

  1. Een college en een burgemeester die dit willens en wetens laten passeren zijn ronduit corrupt. Snappen ze het allemaal gewoon niet, en zitten ze allemaal met een onbenullige snufferd te kijken terwijl ze links en rechts in de diverse lichaamsopeningen genaaid worden, dan zijn ze verregaand incompetent en moeten ze terstond door de bevoegde autoriteit de laan uit geflikkerd worden.

    Hetzelfde geldt voor de gemeenteraad die dit laat gebeuren: die zijn geen knip voor hun neus waard en zouden door belanghebbende burgers wegens wanbestuur voor de rechter moeten worden gesleept.

    Maar in Ede doen ze een plas, drinken een glas en laten alles zoals het was.

    Je zou er droevig van worden, als je niet verkiezing na verkiezing moet aanzien hoe dat geteisem in dat gemeentehuis gewoon doorklojoot met stalen smoelen alsof het hun niks doet. Je zou ze van harte een aanstaande revolutie gunnen waarbij gewapenderhand ingrijpen en afstraffen niet zou worden uitgesloten.

    1. Nogal ongepaste teksten “Bernard”. Prima als je het niet eens bent net als Douwe. Maar je mag je in het openbaar wel wat gepaster uitten. Zoals je tegen je moeder praat bijvoorbeeld. Modereert ededorp nog een beetje?

  2. Jammer dat de scheldpartij van B. Weiss het stukje van Douwe negatief kleurt. Van mij mogen oproepen tot afstraffen en de wapens opnemen worden verwijderd van de site van Ede dorp. Per slot van rekening geeft B.Weiss geen inhoudelijk commentaar en vertoont hij zich met dit stukje vooral als iemand die zichzelf heel stoer vindt achter zijn toetsenbord.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *