HET CDA IN EDE; EEN BETROUWBARE BESTUURDERSPARTIJ??

Donderdag 23 september a.s. gaat de gemeenteraad van Ede beslissen over het World Food Center. Het is nu zeker dat het een hamerstuk wordt. Iets van 10 minuten wauwelen en gauw naar het volgende onderwerp. Dat is geen enkele twijfel meer over mogelijk. Maar het CDA heeft toch vanaf 2018 via de eigen website altijd een ferm standpunt gehad? Hieronder staat dat standpunt (overgenomen va de website van het CDA Ede): 

” Zonder bedrijfsleven geen World Food Centre. We ondersteunen de verdere ontwikkelingen van   de plannen voor het World Food Center. Essentiële voorwaarden voor het CDA is dat het bedrijfsleven voor minimaal de helft bijdraagt in het totale investeringsbedrag”

Dat betekent toch dat deze christelijke partij tegen het WFC is? Het bedrijfsleven draagt toch niet minstens de helft bij in het totale investeringsbedrag?

Deze partij heeft het altijd over normen en waarden. Da’s mooi. Er is gewoon wetgeving in Nederland, maar het CDA doet er een schepje bovenop. Wat betekenen die normen en waarden van het CDA eigenlijk in relatie tot het CDA-standpunt op de eigen website? Dat ga ik niet beantwoorden, daar is het CDA veel beter in. Hoewel?

Dus moest de afdeling van het CDA in Ede iets bedenken, een truc, iets handigs. Want vanaf 2018 was het CDA heel, heel, heel duidelijk over de voorwaarden waaronder het WFC kon starten: het bedrijfsleven draagt minimaal 50% bij aan het totale investeringsbedrag van het WFC!! Geen speld tussen te krijgen. De werkelijkheid is nu dat het bedrijfsleven in het geheel geen 50% bijdraagt aan dat project!!

Maar ondanks die irritante realiteit hebben die meneren en mevrouwen van het CDA in Ede iets bedacht om voor het WFC te stemmen.

Ze hebben een hele simpele oplossing bedacht, de rakkers!

Want wat is eigenlijk de politieke lijfspreuk in Ede, de lijfspreuk die het CDA ongetwijfeld bij de start van het CDA (tientallen jaren geleden) al bedacht had kunnen hebben? Daar komt ie: “Laten wij het er maar liever niet meer over hebben“.

Even tussendoor; de burgemeester van Ede heeft een andere lijfspreuk! Daar komt ie: ”u  bent de enige die daar naar vraagt” (uitgesproken tijdens een raadsvergadering in 2020). Zo’n vraag was waarschijnlijk kritisch, en zeg nu zelf: de democratie wordt er niet beter van  als 1 raadslid iets kritisch vraagt. Zoiets moet je als burgemeester gelijk afstraffen, maar dit gewoon terzijde.

“Laten wij het er maar liever niet meer over hebben” ; zoiets, dat is de truc, het handigheidje van het CDA, om geruisloos akkoord te kunnen gaan met het WFC.

Nog even tussendoor: de oordeelvormende gemeenteraadsvergadering van vorige week donderdagavond. Ook het CDA was daar een warm voorstander van het WFC. Die partij ging volledig voorbij aan het eigen standpunt, van die minimale 50% bijdrage van het bedrijfsleven.  Die partij had het daar gewoon niet over. Het CDA had het wel over speklappen. Dat is bemoedigend en fijn, ja toch!

Maar ja, het Edese CDA zat met een moeilijkheidje; dat standpunt op de plaatselijke website van het CDA. Maar de oplossing was niet zo moeilijk.   

Het was zeer simpel, ik durf het nauwelijks hier te vermelden. Maar toch, wat hebben ze gedaan? Je haalt als CDA-er gewoon je standpunt over het WFC van je eigen website. Dat is dus de lage truc van het CDA te Ede, een partij van normen en waarden. Weg met je standpunt, en dat geeft het CDA de vrijheid om voor het WFC te stemmen a.s. donderdag. Het is zo simpel van opzet, dat je het eigenlijk niet gelooft. Je kijkt nog eens 10 keer op die website, maar het standpunt is weg, gewoon weg! Dat is de truc; je gooit je standpunt over de schutting!!

Maar de CDA-fractievoorzitter komt natuurlijk nog wel met de kortste stemverklaring, die ik ooit gehoord heb van die beweging, a.s. donderdag in de gemeenteraad; daar komt ie, als voorzet, als inkoppertje voor die partij (doe, CDA, er uw voordeel mee). De stemverklaring luidt waarschijnlijk: “Voor”. Dat is alles, Luid en duidelijk. Weer twee zetels voor het CDA minder in maart 2022 bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het wordt nog spannend of de huidige fractievoorziter kan blijven via een restzeteltje. Een wethouderszetel is uiterst twijfelachtig en ach: “laten wij het er maar liever niet meer over hebben”. Maar de burgemeester kan dan eindelijk zijn lijfspreuk hanteren in de richting van het CDA in Ede: “u bent de enige die daar naar vraagt”. 

1 thought on “HET CDA IN EDE; EEN BETROUWBARE BESTUURDERSPARTIJ??

  1. Is het bij je opgekomen dat het CDA wellicht tot het inzicht is gekomen dat het WFC toch wél een goed idee is? En als jij het WFC een slecht idee vindt, schrijf daar dan over. En kom dan met argumenten a.u.b., niet met verwijten en vingerwijzen. Nu heeft niemand er iets aan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *