HÉLÈNE KRÖLLER-MÜLLER; DITJES EN DATJES

Een paar dagen geleden zaten mijn vrouw en ik op een terras aan zee in Brindisi, een plaats in uiterst Zuid- Italië, met  een adembenemend uitzicht op de haven. Diverse monumenten zijn daar ook te zien. Bijvoorbeeld het grote monument voor de omgekomen zeelieden. Dat monument werd in de dertiger jaren van de vorige eeuw gebouwd in opdracht van Benito Mussolini. Aan de boulevard bijvoorbeeld, verheft zich een fontein, die  gerestaureerd is in 2018 en 2019. Deze fontein werd gerealiseerd in 1940. Groot is op die fontein de naam “Benito Mussolini” gebeiteld. Op de foto is dat goed te zien. Zulke zaken nodigen uit tot overpeinzingen over de geschiedenis van Italië en over de mogelijke culturele relatie destijds tussen Italië en nazi Duitsland. Niet eens groot was mijn verbazing dat ik gisteren een foto zag waarop de Italiaanse minister van volkscultuur Dino Alfieri stond. Die foto is genomen op 16 juli 1939 in “Das Haus der Deutschen Kunst” in München. Vele hoogwaardigheidsbekleders zijn op die foto te zien en te herkennen. Het was die dag tenslotte ”Tag der Deutschen Kunst”. Het betreffende gebouw “Das Haus der Deutschen Kunst” stond die dag vol met kunstvoorwerpen, persoonlijk uitgezocht door de führer, Adolf Hitler. Nota bene, dat was 6 weken voor de inval van Duitsland in Polen. In diezelfde maand juli 1939 werd Hélène Kröller-Müller in München voorgesteld aan de führer, Adolf Hitler. Zij heeft Das Haus op de ”Tag der Deutschen Kunst” bezocht. Samen met die minister van Italië? In ieder geval was zij daar wel op uitnodiging van Adolf Hitler!

Stuitend en walgelijk zijn de korte en lange films die op die dag gemaakt zijn van “Tag der Deutschen Kunst” in Munchen. Van dat alles was Hélène Kröller-Müller een wezenlijk onderdeel!

Maar ik heb nu geen zin  om nog meer dat soort films te gaan bezien. Het is tenslotte vakantie.

In Nederland, voor en tijdens de tweede wereldoorlog, was er eveneens een opvallende meneer, Anton Mussert, leider van de NSB. In zijn opdracht werd in Lunteren, op de Goudsberg één en ander gerealiseerd. Nu staat er nog de Muur van Mussert. Vanaf 2018 is deze muur een rijksmonument. Inmiddels is er ook een stichting, de Stichting Educatiecentrum De Goudsberg. Wel vraag ik mij af of er enige vooruitgang zit in de mogelijke restauratie van dit rijksmonument. Wat is de rol van de gemeente Ede hierin? Doet die stichting nog iets? Doet de verantwoordelijk wethouder Veltman hier iets aan? We zijn tenslotte 3 jaar verder!

Maar even terug naar Hélène Kröller-Müller. Zij etaleerde, ongegeneerd, haar nazi-sympathiëen door op bezoek te gaan bij de führer. Dat was uiteraard haar eigen verantwoordelijkheid, maar moet de gemeente Ede haar nu gaan verheerlijken en adoreren door middel van het realiseren van het museum Art Base te Ede? Zullen daar films worden vertoond over de “Tag der Deutschen Kunst”?  Of, en misschien is dat nu het juiste moment, wordt een combinatie gemaakt tussen het restaureren van dat rijksmonument op de Goudsberg te Lunteren en dat museum (Art Base) gewijd aan Hélène Kröller-Müller? Gaat de gemeenteraad hierin de regie nemen? Komen er initiatiefraadsvoorstellen?

Waarschijnlijk niets van dat alles, alle politieke partijen hebben het ontwijken van enig initiatief tot kunst verheven.

Nog even: is er al coalitie-overleg geweest in Ede om het World Failed Food Center Experience tot een goed einde te brengen? Gebeld met elkaar? Ge-appt? Glaasje wijn op gedronken? Overigens geachte lezer, heeft u de column gelezen over het WFCE die afgelopen woensdag in Edestad verscheen? Een zeer verhelderende analyse over die experience! 

Echt tot slot: de heer Cees van der Knaap is nu tijdelijk voorzitter van de Stichting World Food Center Experience. Gelukkig maar, dan kan hij over niet al te lange tijd voorzitter worden van het bestuur van stichting Art Base te Ede. Mooi toch?!! Want dat museum komt er gauw. De gemeenteraad heeft namelijk al wel besloten dat uiterlijk in maart 2022 de financiering voor dat museum rond moet zijn. Daarvoor moet je wel het raadsvoorstel goed gelezen hebben, maar dat kunnen ze wel, die gemeenteraadsleden!  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *