EEN ECHTE ORIGINELE AUTHENTIEKE MESSCHERPE OPPORTUNIST  

(of beter gezegd: een draaideurpoliticus)

Eind mei 2019 waren er de Europese verkiezingen. Eigenlijk was ik dat alweer vergeten. Maar nu (november 2020) is er bij de gemeente Ede, een beoogd wethouder in beeld die alles van die verkiezingen weet. Die beoogd wethouder is nu lid van GroenLinks. En volgens de richtlijnen van rekenkundige Van Dale en volgens de kandidatenlijst van de SP voor die Europese verkiezingen stond de huidige beoogd wethouder op de derde plaats voor de SP. Jammer voor hem, hij werd niet gekozen. Overigens, geen enkele kandidaat van de SP werd gekozen. Kort daarna moet er iets gebeurd zijn met de huidige beoogd wethouder. Want was hij tot juni 2019 als lid van de SP voorstander van een socialistische heilstaat, nu is hij dat volstrekt niet meer. Hij is nu immers lid van GroenLinks!!!

Gelukkig voor hem kleven er grote financiële voordelen aan zijn toekomstige wethouderschap in Ede. Dat vergeleken met zijn wethouderschap in Arnhem. Tot in 2018, en u raadt het al, was hij daar wethouder voor de SP. Als politiek ambtsdrager van de SP draag je per maand duizenden euro’s af aan het politbureau van de SP. Bij GroenLinks is de afdracht van zo’n wethouder aan de partij echt een stuk lager. Je moet wel een bewilligingsformulier invullen. Een belachelijk woord, trouwens. Dus dat gaat een heleboel geld schelen voor onze beoogd wethouder. Alvast gefeliciteerd daarmee!

Daar staat tegenover dat de wisseling van wethouder voor de gemeente Ede echt veel geld gaat kosten. In de eerste plaats het wachtgeld voor de wethouder die vrijwillig is teruggetreden. Ongeveer bruto 10.000 euro per maand. En, laten we dat niet vergeten, de beoogd wethouder gaat tijdelijk, waarschijnlijk van maandag tot en met vrijdag, wonen in Ede. Dat gaat de gemeente Ede betalen. Gaat de beoogd wethouder een appartement (een fraai pied-à-terre, dat woord past beter bij dat soort mensen) huren in Ede, dan betaalt de gemeente Ede, naast natuurlijk de huurkosten, ook als vanzelfsprekend de energiekosten. Dus tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zijn de extra kosten voor de gemeente Ede minimaal circa 11.000 euro per maand (wachtgeld en tijdelijke verblijfskosten), totaal een kleine twee ton. En dat alleen omdat de huidige fractie van GroenLinks in Ede niet kon opschieten met de wethouder die vrijwillig terugtrad. Ook namens mijzelf, inwoner van Ede, dank daarvoor!! Ik geef toe, de berekening is uiterst globaal. O ja, de reiskosten tussen Amsterdam (woonplaats van de beoogd wethouder) en Ede komen er ook nog bij en het wachtgeld loopt nog jaren door!!! Dus, zo’n ruzie binnen GroenLinks in Ede gaat de belastingbetaler gewoon een paar ton kosten!! Maar daar hebben we het maar liever niet over in Ede. Dat is waar ook, ook alweer bijna vergeten, het wachtgeld voor oud-wethouder Vreugdenhil van het CDA: weer een paar ton gemeenschapsgeld naar de mallemoer in de komende jaren (ze trad in mei 2020 af).

En beste gemeente Ede: vergeet vooral niet een raadsvoorstel te maken. Over de ontheffing van de wettelijke verplichting voor de beoogd wethouder om hier te komen wonen (maximale ontheffing 1 jaar). Wel doen hoor!!! En na een jaar, dus november 2021, dient in een tweede voorstel gemotiveerd te staan, waarom de beoogd wethouder nog steeds niet in Ede wenst te wonen. Dat tweede voorstel kan alvast op de lange termijnplanning komen. Die planning moet toch nog geactualiseerd worden. Ik verheug me nu al op zo’n raadsvoorstel! Zou daar ook in komen te staan op welke datum de beoogd wethouder zich heeft afgemeld als lid van de SP en op welke datum hij lid werd werd van GroenLinks? Ik stel hierbij voor 1 totaaldatum te noemen, namelijk de datum van aftreden van de vorige wethouder van GroenLinks in Ede. Dat zou echt hilarisch zijn!

Gelukkig zijn er nog meer positieve dingetjes. De beoogd wethouder was in 2009 al deelraadslid voor de SP in Amsterdam en in 2010 bestuurslid van de SP in onze hoofdstad. En zelfs vanaf 2015 lid van provinciale staten van Noord-Holland (SP) en natuurlijk wethouder (SP) in Arnhem tot half 2018………….kunt u het nog volgen?

Maar toch, uiteindelijk, afsluitend, een troostend en bemoedigend woord voor de afdeling GroenLinks in onze gemeente Ede: uw beoogd wethouder was, voor zijn SP-lidmaatschapstijd, in 1998 raadslid in het stadsdeel Amsterdam Oud-West en zelfs in 2005 lid van het landelijk partijbestuur. Hij was toen echter lid van: (en u raadt het alweer) ……………………… GroenLinks.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *