EDE HEEFT GEWONNEN: DE FLORIADE KOMT HIER!

Gauw even iets vooraf: u weet, geachte lezer, ongetwijfeld dat de burgemeester en de wethouders van Ede zo veel van “evenementen” houden. Ze fietsen als ’t ware door geheel Nederland om allerlei van die dingen naar Ede te krijgen. Maar hier in Ede zijn ook genoeg evenementen. Dat kun je zien op de website van Ede. Bijvoorbeeld als je klikt op de agenda van de raadsvergaderingen in november. Dan staat er het volgende: “van dit evenement is nog geen agenda beschikbaar”. Of bij en vergadering van het presidium (een ondemocratisch clubje van de burgemeester en de fractievoorzitters): “van dit evenement is nog geen agenda beschikbaar”.  Dat is toch schitterend om een saaie gemeenteraadsvergadering te betitelen als een evenement! Is een geheime presidiumvergadering een evenement? Het college van Ede heeft wel humor.

Maar in alle ernst: soms ben ik geïnteresseerd in de lange termijn planning van de gemeenteraad. Die staat op de website van de gemeente Ede. Hoewel sinds vele weken ontbreekt daar die planning. Gewoon weg! Waarom? Beste gemeenteraad zorg dat dat voor elkaar is!! Nog een evenement dat nog steeds niet doorgaat: de agendacommissie. Uiterlijk in de afgelopen maand september zou de huidige ondemocratische agendacommissie ingewisseld worden door een betere commissie. Maar, nee hoor: “van dit evenement is nog geen agenda beschikbaar”. Nu snap ik waarom de lange termijn planning verdwenen is: het volk hoeft toch niet alles te weten!

Er is gelekt!! De Floriade 2022 is afgelopen en het World Food Center Experience wordt geopend in 2025 maar nu al sijpelt het nieuws Ede binnen: de Floriade 2032 komt naar Ede! Allerlei zaken komen hier bij elkaar. In de eerste plaats de locatie: de Ginkelse heide. Nu nog bestemd voor woningbouw maar uitstekend geschikt voor die fantastische tijdelijke compacte Floriade. In de tweede plaats de financiën: het World Food Center Exprience wordt een financieel debacle en de Floriade van 2022 is dat ook. Juist daardoor is Ede een fantastische plek voor zoiets moois!

Een dingetje is wel dat de Ginkelse hei niet zo groot is. “Nou” zo werd gezegd vanuit het provinciehuis: “in het buitengebied van Ede zijn de boeren in 2023 uitgekocht, dus ruimte genoeg”. Gekscherend werd vanuit de gemeente Ede (vanwege de particuliere hobby’s van de burgemeester en de wethouders) al geopperd dat de Ginkelse hei een fantastische plek zou zijn om het wereldkampioenschap gravelrijden in 2026 daar te houden. Helikopters hadden toch al genoeg ervaring om van alles (bijvoorbeeld schelpgruis) boven die heide uit te strooien? Er kan ook nog wel wat gravel bij. Plus: Ede is weer een evenement rijker!

Dan nog even tot slot het World Food Center Experience: het blijvende evenement. Heb ik nu goed begrepen dat de nieuwe kelder inclusief fietsenstalling wordt geschrapt vanwege bezuinigingen? Heb ik ook goed begrepen dat de gemeente Ede die fietsenstalling (en ongetwijfeld nog meer dingetjes) naast dat nieuwe gebouw gaat realiseren? Op kosten van de gemeente Ede? Dus toch meer geld naar het WFCE? Binnenkort is er een openbare raadsvergadering over het WFCE (een evenement). De VVD wil geen cent meer hierin steken en de PvdA juist meer (of begrijp ik dat niet goed?).. Hopelijk wordt die raadsvergadering een echt evenement inclusief agenda)!!  

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *