EEN STERK VERHAAL VERKOPEN

Het zal zo rond 1975 zijn geweest en in onze kerk was de kerstviering aan de orde. We zaten als kinderen aan lange tafels bedekt met witte kleden met daarop uit hulst en kaarsjes zorgvuldig opgebouwde kerststukjes. We genoten daarbij intens van de warme chocolademelk en de roomboterkransjes met amandelschaafsel die werden geserveerd.

Het heel spannend vertelde kerstverhaal bezorgde ons bonzende hartjes en gloeiende oortjes. Bij thuiskomst was je dan een grote sappige sinaasappel, een chocoladereep en een sterk moraliserend, zowat altijd door W. G. van der Hulst geschreven, kinderboek rijker. Het was in die tijd een gebeurtenis waar je als kind dan ook echt naar uit kon kijken.

Hoewel hij niet bij onze kerkelijke gemeente hoorde was hij wel jarenlang aanwezig bij deze viering. Ik herinner mij dan ook een verhaal waar hij mij deelgenoot van maakte. Hoe tijdens de tweede wereldoorlog ergens in de buurt een geallieerd vliegtuig door de Duitsers was neergeschoten en pas heel veel jaren later was opgegraven.

Tijdens die opgraving kwam dan ook een horloge naar boven dat na al die tijd nog steeds bleek te lopen! Ik protesteerde hevig daar ik toch heel sterk aan het waarheidsgehalte moest twijfelen. Maar de verteller liet zich niet van z’n stuk te brengen en verzekerde mij pertinent dat het echt waar was. Geen enkel spoor van twijfel bij hem over dit verhaal.

Terug naar nu. Afgelopen week werd bekend dat Piet Adema de onlangs opgestapte Henk Staghouwer als minister van landbouw gaat opvolgen. Ook de naam van onze eigen Edese wethouder Leon Meijer viel trouwens in de wandelgangen maar die heeft hier eigenlijk eerst nog een heel karwei af te maken met dat World Food Center van hem.

Het is dus ‘Horloge Piet’ geworden die al furore heeft gemaakt in diverse bestuurlijke functies. Maar geen echte agrarische achtergrond. Of hij geschikt is op deze zware post zal de tijd dan ook gaan leren. Ik zag intussen al wel opmerkingen via de sociale media langskomen dat het echt niet zo lang met hem gaat duren.

Daarom Piet eerst maar snel je licht opsteken in Ede. “Wij nodigen u graag snel uit voor een eerste bezoek aan Regio Foodvalley – dé gidsregio als het gaat om innovatieve oplossingen voor de toekomst van het landelijk gebied” kwam namelijk op twitter langs. U leest het: Voor oplossingen voor al uw problemen… eerst contact met Ede opnemen!

We zullen zien hoe dit afloopt. Ik weet dus al sinds de kerst van ’75 uit eigen ervaring dat Piet het in zich heeft om het moeilijke landbouwverhaal stoïcijns te verkopen terwijl in brede maatschappelijke kring daarover ook grote twijfel zal zijn. Een stalen blik en een olifantshuid lijkt onze nieuwe minister wel te hebben om zijn verhaal aan de man te brengen.

Had ik trouwens in de selectiecommissie (van de CU) gezeten dan had ik echt niet voor Piet gekozen. Althans niet voordat hij heel officieel dat broodje aap verhaal uit de vorige eeuw heeft gerectificeerd. In ieder geval is zijn tijd als minister ingegaan en ik voorspel nu al dat dit minder lang gaat duren dan dat tikkende horloge van hem uit de tweede wereldoorlog.

Tot binnenkort dan maar in ons heidedorp voor dat topoverleg regio voedselvallei. Ik zit trouwens net te denken, mocht Piet toch een blijvertje zijn dan zien we hem vast wel weer terug in Ede. Als landbouwminister is hij natuurlijk dé aangewezen persoon om dat sterke verkoopverhaal van z’n partijgenoot Leon, het WFC feestelijk te komen openen…

Foto: Binne Louw Katsma: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Piet_Adema_-_Foto_Binne_Louw_Katsma.GIF

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *