DE RAADSVERGADERING VAN 29 APRIL 2021

Die raadsvergadering is een prachtig voorbeeld van de heersende bestuurscultuur van de gemeente Ede. Je kunt bijvoorbeeld de Lange Termijn Planning (LTP) van de gemeenteraad vergelijken met de agenda van de vergadering van 29 april a.s.

Wie maakt trouwens die planning? Dat is best wel belangrijk, want de agenda van iedere raadsvergadering wordt opgesteld overeenkomstig die planning. Interessanter is de vraag wie de agenda maakt!!! Dat is de burgemeester. Nou ja, is dat nu zo erg? Waar maak je je druk over?

Zo langzamerhand ga ik mij wel druk maken over de mentaliteit van de politiek in Ede. De burgemeester is een fraai voorbeeld van die mentaliteit. Hij bepaalt in z’n eentje wat de gemeenteraad gaat behandelen in de raadsvergadering van 29 april a.s.  Hij kan onderwerpen vooruitschuiven, negeren of natuurlijk gewoon op de agenda zetten. Maar hij krijgt die vrijheid van de raad en hij neemt die ruimte dan ook met grote regelmaat. De raad zit erbij en doet niets. De raad laat de dingen voorbijgaan.

De schrijver Potgieter heeft een hele  tijd geleden iets moois bedacht om die mentaliteit te duiden: de Jan Salie geest; flets, futloos, lusteloos, mat, murw, slapjes, sloom, zwak.

Dat begrijpt de burgemeester van Ede als geen ander.

Maar toch die raadsvergadering van 29 april a.s.; bijvoorbeeld waarom wordt het beleidsplan participatiewet verschoven van 29 april a.s. naar de raadsvergadering van 3 juni a.s.? Zou de gemeenteraad dat belangrijk vinden?  Ik denk het niet.

Het onderwerp parkeren in de wijk Rietkampen staat in de planning voor het derde kwartaal 2020. In de bijgestelde planning nu opeens naar het tweede kwartaal van 2021. Waarom ruim een half  jaar later?

Dan het dingetje regionale ruimteverkenning; in de planning staat de datum van 29 april 2021. In de agenda van de komende raadsvergadering komt dat onderwerp  niet voor. Ik zal het wel weer niet snappen, of zoiets.

Wel op de agenda staat het masterplan Friso Expo. De raad wordt dan geïnformeerd. De raad zal het allemaal over zich heen laten komen. Vooral geen moeilijke vragen stellen. Misschien toch een heel klein vraagje over de geschatte bezoekersaantallen? Nee, toch maar niet. Dat is heus wel goed berekend. Net zoals de honderdduizenden bezoekers die straks naar het voedselattractiepark in Ede komen. Dat is in ieder geval een zekerheidje in Ede. Dus ga ik a.s. donderdagmiddag braaf zitten kijken naar de tv-uitzending van de raadsvergadering over het masterplan Friso Expo (om 15.00 uur).

Zou er dan geen enkel raadslid zijn die een kritische opbouwende vraag gaat stellen over die Friso expositie? De naam alleen al: de Friso Expo!! Zou zoiets aanslaan in Nederland? Maar daar ga ik niet over. De gemeenteraad trouwens ook niet.

 

 

Foto: Door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23960435

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *