BITTERBALLEN-DEMOCRATIE

Op de lokale tv stonden 2 gemeenteraadsleden hartstochtelijk te oreren over de bitterballen die ze konden eten op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ede op 6 januari jl. O, wat waren die luitjes blij dat er bitterballen gegeten konden worden. Dat moet toch kunnen, 1 keer per jaar, gemeentelijke bitterballen ter versnapering? Want de bitterbal is in 2020 wel toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Waarom kiest Ede voor de bitterbal? Ach, die vindt toch iedereen lekker!!  Misschien kan in het toekomstig voedselpretpark Experience in Ede een hoekje worden ingericht met bitterballen en een bitterballenbak voor de kinderen. Of nog beter, er zou toch aan het eind van ieder bezoek aan dat pretpark een klein stukje pizza worden uitgereikt? Waarom zoiets stoms uit Italië? Doe gewoon een product dat uit Nederland komt: “Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar!” Dus geef iedere bezoeker een rasechte bitterbal, gemaakt in het voedselpretpark uit Ede. Dan zet je Ede op de kaart.

Met paginagrote advertenties in landelijke dagbladen: “Met een bitterbal uit Ede in je hand, verover je het ganse land” of  “In Ede met een bitterbal uit de groentehal”. Dan kun je een vegetarische bitterbal serveren. Of  “De Edese bitterbal uit slachtafval”. Dat is een beetje cru, maar de koeien en vele varkens waren toch al dood?

Even terug naar die nieuwjaarsreceptie. Waarom zo’n vleesgerecht en waarom werden alcoholische versnaperingen verstrekt? Op de website van de gemeente Ede kun je lezen: “Gezond en duurzaam voedsel voor iedereen in Ede”. Nou mooi niet, in ieder geval tijdens de nieuwjaarsreceptie gebeurde dat niet. Waarom niet? Ach, die gekkigheid van gezond en duurzaam voedsel. Daar moeten we vanaf. Komt er dan geen voedselpretpark in Ede? Nou, de Raad van State heeft het bestemmingsplan van het voedselpretpark vernietigd op 28 december 2022, citaat: “De Raad van State vernietigt het besluit van de raad van de gemeente Ede van 9 december 2021 tot vaststelling van het bestemmingsplan World Food Center deelgebied A”. Dat is duidelijk.

Wat schrijft het bestuur van de Stichting World Food Center daarover? Vooruit dan maar, een citaatje uit de september-rapportage van dat bestuur (1 van de 3 scenario’s): “het bestemmingsplan wordt vernietigd. Dan hebben we een nieuwe situatie en waarschijnlijk enorme vertraging. Het plan heeft dan of forse aanpassing nodig of kan niet meer worden gerealiseerd”.

De Raad van State heeft het bestemmingsplan vernietigd. Er is dus nu daadwerkelijk een nieuwe situatie. Maar niet getreurd, wethouder Meijer gaat op 26 januari a. s. aan de gemeenteraad informatie geven over die nieuwe situatie. Let op, hij geeft informatie. Dus de gemeenteraadsleden raadsleden mogen een paar verhelderende vragen stellen, maar daar houdt het wel mee op. Geen discussie, dat hoort niet. Deze wethouder heeft namelijk (althans bij dit onderwerp) altijd gelijk, zo vinden de coalitiepartijen dat. Dus de raad gaat braaf luisteren. Maar misschien hebben enkele coalitiepartijen samen vooraf met de wethouder een paar vragen ingestudeerd. Bijvoorbeeld: “Beste wethouder, kunnen voortaan tijdens de lange raadsvergaderingen bitterballen geserveerd worden en na afloop alcoholische versnaperingen, met name korenwijntjes?” Het CDA kan dan ook nog fijntjes wijzen op de kroketten-motie die oud-gemeenteraadslid Balkenende in Amstelveen ooit heeft ingediend. Nou, dat zou toch een mooi initiatief kunnen zijn van het Edese CDA. Overigens was de fractie van het CDA in de gemeenteraad van Tynaarlo ook goed bezig. In 2014 diende die partij zelfs een motie in waarin het recht op de bitterbal en kroket tijdens een raadsvergadering na 23.00 uur werd vastgelegd. Zou het CDA zoiets ook in Ede durven in te dienen? Vast wel, het CDA houdt van tradities, waarden en normen. Daar past het verstrekken van bitterballen en kroketten tijdens  gemeenteraadsvergaderingen naadloos in. 

O ja, dan is er ook nog de maartrapportage van het bestuur van het voedselpretpark. Dat is al over ruim 6 weken.

Tjonge, tjonge, het wordt ongetwijfeld in 2023 vast een fantastisch voorjaar!      

Foto: Min Zhou Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *