Zelfreflectie

We zitten nu 102 dagen voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Wellicht heeft u de hashtag #GR2022 al voorbij zien komen. Richting de verkiezingen is het voor een ieder tijd voor reflectie: ga ik er (weer) voor of blijf ik op de achtergrond betrokken. En in beide situaties: wat wil ik dan precies gaan doen?

In de afgelopen 7 jaar ben ik actief geweest voor GroenLinks. Het was voor 7 jaar mijn politieke familie, waarbinnen ik de kans heb gekregen om politieke ervaring op te doen in verschillende rollen, maar met name in de rol van fractievolger tot april 2021. Toen kwam voor mij het punt van reflectie: is dit de politieke familie waar ik me nogmaals een raadsperiode voor in wil gaan zetten? Voor mezelf kwam ik tot de conclusie dat ik veel van mijn politieke ex-familie hou, maar dat ik mij wilde gaan inzetten voor een andere politieke familie (PvdA), waar de door hen gelegde accenten beter bij me passen.

Accenten die je redelijk vrij kunt vertalen van “groen met een rood rand” (GroenLinks) naar “rood met een groen rand” (PvdA). Ik besloot me aan te sluiten bij PvdA. Het zijn nuances, maar wel de nuances die voor mij persoonlijk het verschil maken. Omdat ik ervan hou om zo zuiver mogelijk te handelen, heb ik in goed overleg met mijn oude fractie per april mijn rol neergelegd. Inmiddels is de kandidatenlijst van PvdA bekend gemaakt en kan ik met trots zeggen dat mijn nieuwe politieke familie, waar ik inmiddels behoorlijk actief voor ben, het mij heeft gegund plek 2 van de lijst te gunnen. Vereerd en dankbaar zijn de twee woorden die ik daarbij kan noemen. 

Net zoals ik mijn keuze heb gemaakt, hebben anderen dat ook gedaan (of is dit voor hen gedaan door de diverse kandidatencommissies en/of leden). Kijkend naar de actieve raadsleden en fractievolgers van de raadsperiode 2017-2021 zie ik een behoorlijke stoelendans. Veel mensen waar ik graag mee (heb) samen(ge)werk(t) verdwijnen.

Anderzijds komen er dus ook heel veel nieuwe mensen terug. Aan hen die een stap terug gaan doen: dank voor de fijne samenwerking. Het was een bijzondere periode om samen het beste te proberen te doen voor onze mooie gemeente. Aan hen die nieuw zullen zijn in de verschillende rollen: van harte welkom. Ik hoop dat jullie je er net zo thuis gaan voelen als ik dat doe.

Los van alle politiek verschillende opvattingen, hoop ik dat we in de komende 4 jaar verbindend blijven. Discussies mogen scherp op de inhoud zijn, maar laten we in elk geval met elkaar afspreken dat, zodra we het debat hebben beëindigd, we ervoor zorgen dat de persoonlijke relaties goed blijven. Alleen dan wordt het weer een leuke tijd om samen het beste voor onze gemeente te bereiken. 

Inmiddels gaan we richting de gemeenteraadsverkiezingen: de tijd van profilering. Toch is profilering niet altijd zo zwart-wit. Hieronder noem ik wat voorbeelden. Zo heb ik bijvoorbeeld een gemengde achtergrond (Nederlands-Moluks). Ik leg daar nooit de nadruk op, want ik geloof dat die combi heeft gemaakt tot wie ik ben. Over geloof gesproken: ik kom uit een katholiek nest, maar doe er niet zo heel veel meer mee. Neemt niet weg dat mijn ouders mij hebben opgevoed met respect voor andere opvattingen en levensstijlen waaronder religie. Zo heb ik op een katholieke basisschool (Franciscusschool in de Maandereng) en een protestants christelijke middelbare school (Streeklyceum, Ede Zuid) gezeten. Met betrekking tot religie: aangezien ik met een man getrouwd ben, hoor ik dus tot de LHBT-gemeenschap.

Dat heeft tot op heden geen enkel probleem veroorzaakt in mijn contact met inwoners met conservatieve achtergrond. Uiteindelijk gaat het erom dat we met inachtneming van respect voor elkaar onze doelen behalen. Verbinding is daarbij het centrale woord. 

En in het kader van verbinding met de andere kant van het politieke spectrum, geef ik het stokje van harte door aan Natasja Peters van Burgerbelangen. 

Met vriendelijke groet,

Boyce de Jong

Kandidaat Raadslid (nummer 2), PvdA

Tot april 2021 Fractievolger GroenLinks

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.