Al bijna een halve eeuw ben ik nauw betrokken bij de horeca in de gemeente Ede. Als werknemer, zakelijk en geruime tijd in een bestuursfunctie maar voornamelijk als gast.
Horeca is voor mij ontspannen of het nu een hapje eten is in een restaurant of eetcafé, een lunch of een potje biljarten in het café. Maar ontspannen voor mij is ook een tijdje slap ouwehoeren onder het genot van een borrel in een gezellig buurtcafé of bruine kroeg.
Vanaf maart 2020 is er een bizarre situatie ontstaan voor de horeca. De eerste lockdown kwam als een mokerslag aan. Maar de horeca ondernemers in de gemeente Ede toonde veerkracht. Velen namen een baan erbij als neuzenpeuteraar bij de GGD, als pakjesbezorger, in de bouw, als hovenier of op de markt achter een kraam etc. De restaurants schakelden pijlsnel over op afhalen en bezorgen, vaak een druppel op een gloeiende plaat maar toch volop met passie.
De overheid kwam met steunmaatregelen die lang niet voldoende waren en er moest dus ook onderhandeld worden met pandeigenaren, banken, fiscus en leveranciers.
Er werd ook volop verbouwd, gerenoveerd en schoongemaakt waarbij het horeca personeel hun steentje bijdroegen. De ondernemers deden er alles aan om het vaste personeel te kunnen behouden.
Daarna volgde een beperkte opening met vaste zitplaatsen en 1,5 meter afstand en een beperkt aantal gasten binnen en er kwam een nieuwe taak bij, die van politieagent en handhaver iets waar je als horeca ondernemer/gastheer/vrouw ver vandaan staat maar het doet om te overleven.
De situatie zorgde ook vaak voor een gespannen sfeer met de lokale overheid en het vertrouwen in deze zorgde regelmatig voor vervelende situaties, ondanks de goede wil en daadkracht van de gemeente door het inzetten van extra portiers en de open gesprekken.
Ook nu zitten we nog in een situatie van QR codes en beperkte openingstijden waarbij de QR codes inmiddels uitgebreid zijn naar de terrassen en de horeca ondernemer er weer een taak bij krijgt als handhaver.
De komende feestmaanden zullen de ergernissen bij de horeca ondernemer weer toenemen als de Intratuins, ikea’s, kerken en supermarkten weer volstromen zonder QR code en handhaving. En de horeca ondernemer zich weer het kind van de rekening voelt.
Of de persconferentie van vrijdag 12/11 moet een andere situatie opleveren.
Maar ik ben er van overtuigd dat de horeca ondanks het personeel tekort dit alles overleeft, omdat in de gemeente Ede het ondernemers zijn met passie en veerkracht
Daarom aan alle horecaondernemers in de gemeente Ede CHAPEAU en PETJE af.
Henk Righolt
raadslid Gemeentebelangen Ede
Graag geeft ik het stokje door aan Arnold Versteegh van de SGP