Boekenpulp

In de EdeStad van afgelopen woensdag een column over een gebrek aan pulp. Het gevolg daarvan: een stijging van de papierprijzen en nou ligt de gemiddelde Nederlander daar niet wakker van maar als je geld verdient met de verkoop van papier is dat best wel irritant. Een schrijver bijvoorbeeld.

Er zijn nog steeds mensen die vinden dat er meer boeken moeten worden verkocht. Dat is niet zo. Er vindt jaarlijks een orgie van papiervernietiging plaats met de verkoop van boeken. Schoolboeken in dit geval.

Een paar jaar geleden dacht ik dat we van die jaarlijkse verspilling af waren. Voor mijn kinderen moest ik notebooks en tablets kopen voor school. Dat leek me nog logisch. Waarom zou je ieder jaar nieuwe boeken moeten kopen waar ten opzichte van de vorige druk drie zinnen in veranderd zijn terwijl dat allemaal online kan?

Maar de notebook van mijn kinderen kwam niet in de plaats van die boeken. Die kwam er gewoon bij waardoor je tegenwoordig een bodybuilder moet zijn om een schooltas op te kunnen tillen. Nou zijn er nog steeds mensen die liefst leven vanaf papier. Ik dacht dat ik ook nog zo was maar ik betrap me er op dat ik steeds vaker de kranten vanaf mijn telefoon lees en boeken uit de e-reader.

Voor iedereen onder de 53 jaar is dat al heel normaal. Die lezen liever niet van papier. Die pakken hun notebook erbij en lezen of leren van beeldschermen. Althans, dat hoop je dan maar want voor hetzelfde geld zitten ze op YouTube terwijl ik denk dat ze al uren aan het leren zijn.

Aan de andere kant wist ik vroeger ook heel goed hoe ik de nieuwste Asterix achter mijn Economieboek kon verstoppen en zo bij mijn ouders dezelfde indruk kon wekken als mijn kinderen bij mij doen. Dat is dus van alle tijden.

Waarom dan toch ieder jaar nieuwe schoolboeken? Business! En die business zit diep geworteld in de politiek. Zo ontving het CDA voor de vorige TweedeKamerverkiezingen een donatie van 1,2 miljoen van de eigenaar van Van Dijk Educatie, die jaarlijks voor 300 miljoen aan schoolboeken omzet. Tegen zo’n donateur ga je natuurlijk niet zeggen dat je in de toekomst de leerlingen van Nederland e-books gaat geven in plaats van papieren boeken.

Over hoeveel boeken hebben we het? De omzet van Van Dijk Educatie alleen gaat in de richting van zo’n 30 miljoen boeken per jaar. Anders benaderd: twee miljoen schoolgaande Nederlandertjes die ieder jaar 15 nieuwe boeken nodig hebben. Dat komt ook uit op 30 miljoen boeken per jaar dus dat kan zomaar kloppen.

Dat is een hoop pulp. Een heleboel bomen. En een hoop chemie om die boeken te bedrukken. Een hoop transport. En een hele hoop irritatie aan de keukentafel omdat die boeken de avond voor het nieuwe schooljaar nog gekaft moeten worden terwijl ik daar drie weken voor die tijd al over begonnen was.  

We werken online, studeren online, lezen online dus laten we die schoolboeken ook gewoon online uitbrengen.

Dan alleen nog de vraag: wie vertelt het aan Iddink?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *