Wolvenbeleid Park Hoge Veluwe schendt Wet Natuurbescherming

De workshop ‘Hoe een wolf te omsingelen,’ werd afgelopen week gegeven door een aantal ‘natuurfotografen’ op de wildbaanweg in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Doel van de workshop was kennelijk een jonge wolf zo te laten wennen aan de aanwezigheid van mensen dat de fotografen op hun gemak wat fotootjes van het dier konden schieten.

De workshop stond niet op het programma-aanbod van het Nationaal Park. Sterker nog de workshop was illegaal want de regels van het Park verbieden mensen buiten wegen en paden te lopen en dat deden de fotografen juist wel.

Volgens de Zoogdiervereniging waren de fotografen hiermee niet alleen illegaal bezig maar vertoonden ze ook crimineel gedrag. Want als je de wolf laat wennen aan de aanwezigheid van mensen creëer je een probleemwolf, zeggen zij. En een probleemwolf die heeft geleerd op korte afstand mensen te benaderen kan in uitzonderlijke omstandigheden een gevaar voor mensen vormen.
Er ligt hier dus een duidelijke taak voor het Nationaal Park. Zij moet voorkomen dat probleemfotografen van de paden afgaan en wolven in hun natuurlijk gedrag storen en zo probleemwolven creëren.

Dat doen we ook zeggen ze bij het Park. Iedereen die buiten de paden komt, krijgt een bekeuring. Zerotolerance, klinkt het stoer. Maar volgens Jacob leidekker van het Park controleren ze daarbij niet meer dan ze de afgelopen jaren gewend waren, want ‘we hebben meer dingen te doen dan de wolf.’

Een onthullende uitspraak. Want Leidekker zegt hiermee dat de aanwezigheid van de wolf eigenlijk een hogere controle inzet van het Park vereist dan de inzet van de afgelopen jaren, maar dat het Park niet extra controleert omdat de wolf geen prioriteit heeft. We hebben meer dingen te doen dan controleren of de wolf in zijn natuurlijk gedrag gestoord wordt, is de boodschap.

Wel iets om achterdochtig van te worden omdat Leidekker ook zegt dat zij altijd voorspeld hebben dat wolven aan mensen zullen wennen en zo probleemwolven worden. Dat betekent dat het Park, dat zich sterk verzet tegen de aanwezigheid van de wolf, belang heeft bij de onvoldoende controle op probleemfotografen. Want minder controle verhoogt de kans dat de wolf aan de mens went en dus de kans dat de voorspelling van het Park uitkomt. Een selffulfilling prophecy noemen ze dat.

Volgens de Wet Natuurbescherming is het Park echter verplicht de wolf te beschermen tegen verstoring van haar gedrag. De conclusie is daarom dat door een blijkbaar bewuste verkeerde prioriteitstelling het Park niet voldoet aan de wet. Opzettelijke nalatigheid en dat is strafbaar volgens mij.

We hebben hier dan ook niet alleen te maken met probleemfotografen en de kans op probleemwolven maar ook met een probleempark. De vraag is wat de handhavende instanties gaan doen om dit probleem te tackelen.

Bronnen

https://www.gld.nl/nieuws/7781767/natuurfotografen-omsingelen-wolf-op-de-veluwe

https://www.gld.nl/nieuws/7399669/hoofd-bij-park-hoge-veluwe-lijnrecht-tegenover-ecoloog-die-wil-dat-we-leven-met-de-wolf

https://www.onzenatuur.be/artikel/wanneer-is-een-wolf-een-probleemwolf

https://open.overheid.nl/repository/ronl-056d2a1496c48d7c049728ddd4371f7422a39d18/1/pdf/antwoorden-op-kamervragen-over-stichting-nationaal-park-de-hoge-veluwe-dat-van-de-wolf-af-wil.pdf

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *