Discrimineert de Edese horeca?

‘Ga je nog uit vanavond? Misschien, maar niet naar het Museumplein. Ik word toch niet binnen gelaten.’ Dit gesprekje tussen twee Edese jongeren kwam mij toevallig ter ore. Ik vroeg mij af waarom dat zou zijn en of het sowieso wel klopt dat deze jongere horecabedrijven aan het museumplein in Ede niet binnenkomt. Nadere ingewonnen informatie overtuigde mij ervan dat ongepast gedrag niet de reden kan zijn waarom deze persoon geweigerd zou worden. Je wilt er niet aan denken maar dat de jongen een donkere huidskleur heeft, zal toch geen rol spelen?

Eerst maar eens verder geïnformeerd. Eén zwaluw maakt nog geen storm wil ik maar zeggen. Een beetje rondvragen leverde meerdere getuigenissen op van gevallen van jongens met een donkere huidskleur die zonder reden bij een Edese horecazaak geweigerd werden. In gezelschap van blanke jongens werden ze echter wel binnen gelaten. In één geval spraken de jongens de portier erop aan en zeiden dat ze er melding van zouden maken bij de politie. De portier reageerde met de mededeling dat zij dat vooral moesten doen. Het zou wel betekenen dat ze dan helemaal niet meer binnen kwamen, vertelde hij erbij. Irritant, frustrerend en onacceptabel het gedrag van deze portier.

Is er dus discriminatie in de horeca? Laten we niet naïef zijn, het komt voor. Nog in december 2018 werden bijvoorbeeld in Amsterdam nog enkele horecazaken bestraft vanwege discriminatie en een niet duidelijk transparant deurbeleid. Drie zaken kregen een brief omdat zij hun toelatingsbeleid niet duidelijk maken bij de deur.

Juist van dat laatste hoeft in Ede geen sprake meer te zijn. Op vrijdag 12 juli van dit jaar onthulde burgemeester René Verhulst in café Harvest namelijk een schildje van de Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Ede. Op het schildje staan 12 gedragsregels variërend van ‘Volg aanwijzingen van het personeel op, geen wapens of drugs, geen agressie of racisme, kleed u correct en geen ongewenste intimiteiten.’ Ruim vijftig horecabedrijven doen mee met de invoering van deze collectieve huis- en gedragsregels. Aanleiding is het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. In dit project zetten horeca, politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek zich gezamenlijk in voor een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede. Positief natuurlijk want wie is er tegen een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede?

Op edenieuws.nl lees ik dat de horecaondernemers het erover eens zijn dat onacceptabel gedrag niet wordt getolereerd. En dat de kracht van de gedragsregels is, dat ze voor iedereen gelden en voor iedereen gelijk zijn. Met andere woorden deze regels gelden ook voor de horecaondernemers zelf.

Niemand mag dus discrimineren, ook de horecaondernemer niet. Gebeurt dit wel dan is voor degene die dit overkomt toch de beste weg dit wel te melden bij de politie, wat een portier ook zegt. De gemeente kan dan passend optreden. Wellicht kan het ook geen kwaad als de horecaondernemers met gemeente en een afvaardiging van jongeren om de tafel gaan zitten om gezamenlijk de gedragsregels te evalueren en misstanden te bespreken. Want iedereen zal het erover eens zijn, discriminatie op het Museumplein, dat hoort niet en dat mag niet.

 

Bronnen:

https://www.parool.nl/nieuws/horecazaken-berispt-na-discriminatie-aan-de-deur~bddf6bbd/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Horeca Ede voert gezamenlijke huis- en gedragsregels in

1 thought on “Discrimineert de Edese horeca?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *