Ziet Groene Geert Het Verkeerd?

Afgelopen week maakte de Edese GroenLinks wethouder Geert Ritsema bekend dat hij per 1 januari 2022 ontslag neemt. Nou ja… Edese? Hij woont helemaal in Amsterdam en is trouwens lid van de Socialistische Partij. Maar goed, hij heeft een jaar geleden het wethouderschap voor GroenLinks aanvaard toen de fractie het vertrouwen in zijn voorganger had opgezegd. Met de finish op 16 maart a.s. in zicht heeft dhr. Ritsema dus nu z’n groen/rode handdoek in de politieke ring gegooid.                                     

Dit dus na slechts 1 jaar als interim te hebben gefunctioneerd. Zijn motivatie is hier te lezen. Wat je er ook van vindt… het verbaast mij allemaal niet zo. Binnen het huidige college zijn het alleen de CU en GroenLinks die echt overtuigd zijn dat er op het gebied van milieu, duurzaamheid etc. dingen snel en drastisch moeten worden veranderd. De echte motivatie ontbreekt bij het CDA, de VVD en Gemeentebelangen en daar doet men slechts schoorvoetend kleine stapjes in die richting.

Kijk op papier zijn er lokaal prachtige woorden te vinden over energieneutraliteit, zero-emissie, fijnstofreductie en allerlei andere zaken om de leefbaarheid te verhogen. Een doordachte belijdenis opstellen gaat nu eenmaal gemakkelijk, uitvoeren is een tweede. Elke keer als er binnen de lokale politiek iets op dit gebied op de agenda staat is het weer hommeles. “Ja, maar…” en dan zijn er altijd weer legio bezwaren aan te dragen die de noodzakelijkheid ruimschoots moet overstijgen.

Want willen we in gemeente Ede op korte termijn naar een werkelijk duurzame en schone leefomgeving dan zal het volgende college moeten bestaan uit partijen die daar ook echt werk van willen maken. Dus laat maar komen dat groene, schone en duurzame verbond van GroenLinks, CU, D66, PvdA en (?). Partijen die ook werkelijk bereid zijn tot het brengen van offers omwille het welzijn van ons als burgers. Die echt verder kijken dan hun (electorale) neus.

De komst van Geert Ritsema was een verademing vergeleken bij z’n voorganger. In het afgelopen jaar was een bevlogen wethouder zichtbaar die zich bediende van helder taalgebruik. Wellicht wel de beste van het hele stel. Maar als je met grote stappen vooruit wilt maar hierbij het touw om je middel voelt waaraan uit alle macht wordt getrokken… dan gaat dat gewoonweg te veel energie kosten. Bij ‘onze’ groene Geert viel uiteindelijk een beperkte-zero-emissie-zone dan ook helemaal verkeerd.

Ik begrijp hem wel. Met onwillige paarden is het nu moeilijk ploegen. Nog wel een advies van mij richting dhr. Ritsema. Zie om veel onnodige discussie te voorkomen af van wachtgeld. Verder scoorde u echt een zware onvoldoende als het gaat om interactie via uw twitteraccount. Een verbeterpuntje voor uw volgende functie lijkt mij. Hopelijk kan er na 16 maart 2022 in ieder geval verder worden gewerkt aan de noodzakelijke Edese Welzijnsweg waar u ook een stukje van mocht plaveien…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *