WOBBIGE PERIKELEN (1)

Een midlifecrisis. Ik heb er intussen wel de leeftijd voor. Ik zie mannen van mijn generatie hun motorrijbewijs halen, een wereldreis maken of gaan parachutespringen dan wel bungeejumpen of een combi hiervan. Ik blijf toch maar liever aan de kant staan. Te duur of te gevaarlijk mompel ik dan. Echte spectaculaire dingen nog gaan doen is niet aan mij besteed. Ik moet dan ook op zoek naar iets speciaals, zeer low-budget en vrij ongevaarlijk en waarbij ik natuurlijk gewoon thuis kan blijven.

Nou, iets dat ik nog nooit eerder heb gedaan en in deze categorie valt, is onlangs afgerond. Ik kan melden dat ik voor het eerst in mijn leven heb gewobt! Ik neem u dan even mee in deze recente belevenis die zo’n vijf weken mochten duren. Het is al weer voorbij maar je houdt er natuurlijk wel een enerverende ervaring aan over. De aanleiding was namelijk de riante wachtgeldregeling die de fractievoorzitter van de grootste partij in Nederland ten deel viel.

Zijn huidig inkomen werd fiks opgehoogd door wachtgeld waar hij recht op heeft vanwege eerder tijdelijke bestuurlijke functies. Nu zou je dit ethisch/moreel kunnen weigeren omdat je intussen alweer een riant betaalde baan hebt. Saillant detail is dan ook dat de man zelf geregeld hoogte en oneigenlijk gebruik van uitkeringen aan de kaak stelt. Maar hij zelf zag dan ook helemaal geen probleem. Half Nederland dacht daar echter wel heel anders over.

Mijn gewaardeerde collega bij EdeDorp, de onvolprezen Mo, heeft al een poosje geprobeerd om via twitter te achterhalen hoeveel wachtgeld er in gemeente Ede wordt uitbetaald. Maar een antwoord kwam er maar niet. De gemeenteambtenaren vonden het blijkbaar niet gepast, dit te vertellen aan iemand waarvan ze niet weten of deze staand dan wel zittend plast. Kortom, onze Mo(nica?) kreeg vanwege de anonimiteit geen antwoord om hoeveel wachtgeld het hier in Ede gaat.

Ik heb toen maar aangeboden het via een officiële vraag in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) te doen. Op 28 oktober 2019 vroeg ik dan ook:

  1. Wat is het totaal bedrag in euro’s aan wachtgeld dat gemeente Ede de afgelopen jaren heeft uitgekeerd aan oud-bestuurders?
  2. Aan welke oud-bestuurders wordt er wachtgeld uitgekeerd?
  3. Hoeveel wordt er individueel aan oud-bestuurders uitgekeerd?

De gemeente is dan ook verplicht om binnen vier weken te reageren. Toch heb ik na die termijn nog maar eens aan de bel moeten trekken. Ik kreeg vervolgens te horen: “Je WOB verzoek is in behandeling. Ik heb desbetreffende collega een reminder gestuurd. We gaan ermee aan de slag.” Een paar dagen later kwam dan ook het verlossende mailtje vanuit de Bergstraat. ‘Zo dat is niet mis’ was dan ook mijn eerste gedachte…

Bent u ook zo benieuwd naar het antwoord dat ik kreeg? Dan raad ik u aan snel een ‘PREMIUM’ abonnement op EdeDorp te nemen. Voor een schandalig hoog bedrag blijft u dan zeer onregelmatig op de hoogte van populistische artikelen met een hoog mopperkontgehalte die een onsamenhangend collectief van columnisten graag voor u samenstellen!

Zie ik u daar, aan de andere kant van de betaalmuur, voor deel twee?

 

 

1 thought on “WOBBIGE PERIKELEN (1)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *