Het Middenland

Ede ligt onder de loep. Dat gebeurt wel vaker, zeker na de nieuwjaarsrellen, maar dit keer wordt Ede onderzocht door studenten van de Universiteit van Amsterdam, die durven af te dalen naar de krochten van Nederland: Ede. Het onderzoek was aangekondigd in de EdeStad dus ik had snel wat oneliners ingestudeerd om zo wat intelligent over te komen bij onze Randstedelijke vrienden die er van jongs af aan ingeramd krijgen dat alles ten oosten van Utrecht in zwarte kousen met een bijbel onder de arm loopt en acht keer per week naar de kerk gaan.

“Het uit de Randstad geïmporteerde neoliberalisme ondermijnt de solidariteit in onze regio”. Leek me wel een indrukwekkende opmerking. Ik dacht ook te scoren met de mededeling dat Ede niet beter wordt van politici uit de Randstad die zich zo nodig moeten profileren als ze in Ede zijn gaan wonen door allerlei ‘verbeteringen’ door te voeren. Als uitsmijter had ik de opmerking in gedachten dat het paternalistische gedrag uit de hoofdstad niet eens meer arrogant is maar vooral heel sneu.

Ik heb drie dagen door de Grotestraat gezworven en opzichtig rond figuren die er studentikoos uitzagen gedrenteld maar ik ben niet geïnterviewd. Zonde van mijn oneliners. Gelukkig wordt er al wat getwitterd over het onderzoek en de Geograaf des Vaderlands Josse de Voogd liet weten dat Ede wat hem betreft de ‘geheime Randstad’ mag worden genoemd. Omdat er wat mensen reageren op zo’n tweet en dan krijg je al snel een diarree van woorden die Ede zouden beschrijven.

De middenstad bijvoorbeeld maar er is hier geen inwoner die Ede een stad noemt. Met de term het Middenland kan ik nog wel leven maar dan alleen omdat nog niet zo lang geleden Ede het achterland genoemd. Het niveau van het twittergesprek daalt al snel als Ede ineens een ‘bevindelijk-bossig buitenwijkje van Amsterdam’ wordt genoemd.

Au.

Ik zat er dus niet ver naast met mijn oneliner over dat paternalistische gedrag. Maar ook dat het niet zozeer arrogant is maar vooral sneu. Sneu dat 020 niet in de gaten heeft dat Ede niet hun recreatieparkje op de Veluwe is, maar dat Amsterdam het winkelcentrum van Ede is. Raar dat ze niet in de gaten heeft dat we vliegveld Ede vanwege de herrie en vervuiling vlakbij Amsterdam hebben aangelegd. Dom dat ze niet in de gaten hebben dat de Veluwse wiet, de beste van de wereld, voor 100 keer de kostprijs wordt verkocht op de Wallen.

En ach, dat universiteiten en kranten af en toe een paar studenten of journalisten deze kant opsturen en dan denken dat ze Ede in een paar dagen volledig kunnen doorgronden en beschrijven…toe maar.

Een weekendje Ede is prima dus kom lekker je portemonnee hier legen en wij trekken wij een zwart pak aan en doen een beetje authentiek. Dan sturen we wat herten het bos in voor de foto’s en we laten de kerkklokken extra hard luiden. Typisch Ede, typisch de Veluwe!

Maar laat het daarbij en kom hier vooral niet wonen, ok?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *