Vette Stamppot

Afgelopen maandagavond stond chef-kok Mark Boumans in de Edese raadszaal in een hele grote pot te roeren. Als informateur had hij de opdracht een collegegerecht samen te stellen op basis van ingrediënten die hem in de gesprekken met alle partijen waren aangedragen. De Doetinchemse burgemeester somde als een soort van ingehuurde Gordon Ramsey op welke ingrediënten kans hadden om uiteindelijk hapklaar geserveerd te worden voor ons aan de politieke Edese eettafel. Zaken die voorbij kwamen waren onder andere:

  • De grootse partij
  • De grotere partijen die stabiel zijn gebleven
  • Kleinere partijen die zetelwinst/meer stemmen hebben gehaald
  • Zowel linkse als rechtse partijen
  • Zowel christelijke als seculiere partijen
  • Zowel conservatieve als progressieve partijen
  • Zowel lokale partijen als die met een landelijke binding
  • Partijen die niet alleen zichzelf maar ook door anderen zijn genoemd
  • Partijen die een (ervaren) wethouder kunnen leveren

Verder is er gekeken wie sluit wie uit en naar gewoontes en tradities in de Edese politiek en dat er minimaal wel vijf wethouders nodig zijn. Het geheel is onder flink roeren verder opgestookt en gaar gekookt. Met een enorme pollepel kwakte de informateur dan ook uiteindelijk vijf keer een hele dikke klodder formatie-stamppot op een enorm groot collegebord. Nog hevig dampend lagen daar voor de Edese burger te sudderen… de SGP, ChristenUnie, Gemeentebelangen, D66 en het CDA. ‘Eet smakelijk’ voegde hij er nog aan toe.

Dat zijn dus gewoon de 5 grootste partijen, 26 zetels totaal en dus goed voor een 2/3e meerderheid. De oppositie zal dus maar bestaan uit slechts 13 zetels verdeeld over 7 partijen. Let wel dit is puur op basis van bovenstaande argumenten en nog helemaal niet op inhoud en visie. De smakeloosheid straalde van het bord af. Het zal echt veel minder vet en sterk verfijnd moeten worden met pittige kruiden. Het resultaat mag dan ook eigenlijk wel als een politiek culinair misbaksel omschreven worden.

Dit kan toch nooit de bedoeling zijn. Het doet mij denken alsof je kleine kinderen vraagt naar hun favoriete eten en drinken. Je hoort taart, patat, poffertjes, ijs, cola en een milkshake voorbijkomen. Vervolgens gooi je al deze dingen in de blender en serveert even later hen het resultaat. Grote kans dat ze een enorm vies gezicht trekken en vervolgens alles laten staan. Dus een iets waarbij dingen individueel prima te pruimen zijn maar als gemixt product echt alle smaak verliest.

Onze chef-kok zal opnieuw in de Edese politieke keuken moeten gaan staan. Nu een meer uitgebalanceerd gerecht samenstellen met minder ingrediënten en op basis van een vooraf bepaalde smaakrichting in plaats van alles lukraak door elkaar te husselen. Kortom een college met een geringe meerderheid in de raad, geen breed dichtgetimmerd akkoord en veel meer ruimte voor dualisme. De voedingswaarde van deze stamppot is echt niet toereikend en leidt uiteindelijk tot lokale politieke ondervoeding…

1 thought on “Vette Stamppot

  1. Het is een “bijzonder” advies van de informateur. Het blok christelijke partijen verliest in de verkiezingen en heeft nu toch wel een duidelijke minderheid, terwijl tegelijkertijd met een beetje goede wil van Gemeentebelangen er zelfs voor het eerst in Ede een groene coalitie mogelijk zou zijn als Christenunie, D66, GroenLinks en Mens en Milieu zich daarbij aan zouden sluiten. De combinatie is dan ook wel een hele rare optie welke totaal geen recht doet aan de verkiezingsuitslag

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.