STILSTAND IS ACHTERUITGANG

De avondvierdaagse, wie is er niet mee opgegroeid? Eerst maar even een korte impressie van mijn kant van dit jaarlijks terugkerend gebeuren. Het steeds herhaaldelijk slenteren dan weer stoppen om Ede uit te komen vreet doorgaans meer energie dan de rest van het parcours dat jaar in jaar uit altijd weer hetzelfde is. In de ‘giltunnel’ onder de N224 wordt enkele malen een complete aanslag op je trommelvliezen gedaan.

Bij een periode van droogte is het stofhappen als de lange sliert wandelaars door het bos trekt. Bij hevige regenval glibber je daar alle kanten uit en moet je in opperste concentratie de plassen ontwijken. Bij thuiskomst wacht kleding en schoeisel dan ook een flinke schoonmaakbeurt. Overzicht houden op de kinderen lukt ook niet erg want die hollen continu van voor naar achter en je bent er altijd wel eentje kwijt.

Sommige van hen zitten er al vroegtijdig doorheen en moeten de resterende kilometers meegetrokken dan wel gedragen worden. De halve sinaasappel met pepermuntjes gewikkeld in een zakdoek gaat uitlopen en zorgt voor een vieze smurrie. Soms vindt de pauze pas plaats met de finish al in zicht. Kom je uiteindelijk op het marktplein aan dan moet je in een hele lange rij plaats nemen omdat de kinderen een ijsje is beloofd.

Het afsluitende defilé is ook al zo’n ramp. Terug in Ede gaat er meer tijd verloren aan wachten dan het lopen van de laatste meters. Qua tijd, energie en dus rendement is het een hopeloze exercitie. Toch heeft deze jaarlijks terugkerende traditie een enorme charme. Vele (groot)ouders en (klein)kinderen zijn hierbij betrokken. Het is een mooi feest van verbroedering tussen verschillende generaties in de Edese samenleving.

Laten we gerust dit gebeuren maar beschouwen als cultureel erfgoed. Maar ik heb begrepen dat de avondvierdaagse in Ede op de tocht staat! De organiserende 88-jarige wandelvereniging Blauw-Wit doet dit jaar de organisatie voor het laatst! En wat dan mensen? We gaan toch echt niet op naar een avond-nul-daagse in Ede? Ik moet erkennen dat deze gedachte alleen al heel koude rillingen oproept.

Ik verwacht nu in ieder geval dat er op korte termijn raadsbreed vragen aan het college hierover worden gesteld. Dat er volop moties en amendementen worden ingediend. Dat onze monumentale voorman en hoeder van het cultureel erfgoed Ruben van Druiten van Burgerbelangen hierin het voortouw neemt! Dat het college een graai doet in de rijkelijk gevulde pot co-financiering om wellicht dit evenement zelf helemaal te organiseren. 

Nu de avondvierdaagse onder de voet dreigt te worden gelopen is het de hoogste tijd om het slenteren om te zetten naar flinke looppas richting de redding. College van Ede blijf dus in de pas lopen en wandel niet weg bij deze zaak. Dus nu in gestrekte draf, en dat het liefst binnen vier dagen/avonden, naar de oplossing! Het mag toch niet zo zijn dat we voortaan naar Veenendaal of Wageningen moeten uitwijken toch? Brrr…

1 thought on “STILSTAND IS ACHTERUITGANG

  1. Ik snap best dat Blauw-Wit stopt met het organiseren van de Edese avondvierdaagse. En ook ik `heb in mijn jeugd een aantal jaren meegelopen, dus de nostalgie is ook bij mij aanwezig. Maar het is volgens mij wel mogelijk het evenement overeind te houden. Ik denk daarbij aan het inzetten van wat vroeger de padvinders genoemd werd, maar tegenwoordig als “scouts” betiteld moet worden. Beetje subsidie van de gemeente, en lopen maar…..

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *