ROOKGORDIJN

Kan de voorzitter niet beter zeggen: we schorsen voor een sigaretpauze? Het staat weer blauw bij de ingang.” Dit twitterde collega-columnist Mo tijdens de Politieke Dag Ede van afgelopen donderdag. De ingang is die van het gemeentehuis waar enkele lokale politici zich letterlijk in nevelen hullen om de onbedwingbare schreeuw naar nicotine te bevredigen. Het is ook niet niks hoor zo’n raadsvergadering! Je moet nog laat op de avond (en achter gesloten deuren) beslissen of gemeente Ede een miljoentje meer of minder gemeenschapsgeld in het World Food Center gaat steken terwijl ook heel sterk het ‘in rook opgaan’ op de loer ligt.

Dat levert natuurlijk fikse stress op en dan moet je zo nu en dan toch even stoom/rook kunnen afblazen. Ga er maar aan staan. Want, wat je ook doet of bedenkt, er zijn altijd weer van die zuurpruimen die vanachter hun laptopje venijn spuiten. Dat vervolgens collectief bundelen op een website die dan elke zaterdagmiddag wordt ververst zodat de pH-waarde van het geheel weer tussen die van zwavel- en zoutzuur in zit. Het valt mij nog mee dat onze raadsleden en wethouders niet naar zwaardere middelen grijpen. Dat ze in de pauze bij de griffier, die als gemeentelijke dealer fungeert, hun pilletjes en poedertjes halen.

Sommige van die jongens en meisjes van de raad krijgen het dan ook zo nu en dan te kwaad. “Tied veur een pafke’ is dan wellicht een welkome ontspanning. Aan de andere kant geeft het denken nietwaar? Het schadelijke effect van roken is intussen lang en breed bekend en er dan toch willens en wetens mee doorgaan! Bij mij ontstaat dan ook de vraag of dat politiek ook zo doorwerkt? Je weet dat iets niet goed, zeg maar gerust ronduit slecht is. Vervolgens negeer je dit volkomen, wellicht onderbouwd met een scala aan drogredenen. Ooit heb ik iemand horen opperen dat rokers eigenlijk geen ambt binnen een kerk zouden mogen bekleden.

Kunnen we dit ook doortrekken naar de politieke voorbeeldfunctie die onze politici hebben? Moet er voortaan op de kieslijst maar een pictogram van een sigaret worden geplaatst naast de personen die roken? Kun je als kiezer mee laten wegen. Want is zo iemand wel opgewassen voor zijn of haar taak? Staat het zich letterlijk verschuilen in een rookgordijn ook niet symbool voor het figuurlijk verstoppen van een zwak karakter? Ik geef het nog maar even mee ter overweging. Verder wens ik onze lokale raadshelden weer veel wijsheid toe in hun doen of juist in het laten van dingen (speciaal de rokers onder hen)…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *