NIET IN DE STEMMING…

De vaste lezers zullen het ongetwijfeld weten, ik druk het nu even heel eufemistisch uit, binnen EdeDorp lopen we geen polonaise als het gaat om het realiseren van de World Food Center Experience. Al menig column, door diverse auteurs, is hier de revue gepasseerd met maar één centrale boodschap… DOE HET NIET! Maar het heeft niets mogen baten, afgelopen donderdag ging een ruime meerderheid binnen de Edese gemeenteraad akkoord met het ‘voedselpretperk’ dat in Ede gaat verrijzen.

Buiten aan het hoofdkwartier van EdeDorp hangt nu dan ook een denkbeeldige pikzwarte vlag halfstok te wapperen in een licht nazomerbriesje. Maar goed, aan de basis van dit alles ligt wel een democratisch proces en eerbiediging hiervan, daar zijn we dan wel weer een groot voorstander van. Maar het is nu een feit en we gaan het verdere vervolg dan ook plichtmatig met argusogen volgen. We zullen dan ook niet schromen, mocht er aanleiding voor zijn, wederom in de digitale pen te klimmen.

Toch nog even voor de duidelijkheid… welke politieke partijen binnen de Edese raad hebben het WFCE geheel onmogelijk willen maken? Wij noteren geheel vrijblijvend voor u de volgende tegenstemmende namen in volstrekt alfabetische volgorde: BurgerBelangen, EdeNu, Fractie Wijnsouw, Partij van de Arbeid en twee (vanwege de opening op zondag) van de zeven raadsleden van de SGP. Dat brengt het totaal op 8 zetels van de 39, laat maar zeggen zo’n 20 procent van de raad.

Ik weet zeker dat als de Edese burgers breed kennis zouden hebben van alle haken en ogen aan dit prestigeproject, alle voordelen ten opzichte van de financiële risico’s (en die zijn er), duidelijk waren geïnformeerd en in een referendum hun visie mochten geven, de tegenstemmers wel eens met een meerderheid uit de bus zouden kunnen komen. Maar deze besluitvorming ligt nu eenmaal in handen van een klein select groepje van gekozen politieke insiders.

Zelf krijg ik steeds meer de neiging mijn stemgedrag tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezing af te laten hangen van de uitslag van de stemming van afgelopen donderdag. Ik ga daar nog maar eens verder over nadenken. Wellicht u ook? Ik ben dan ook sinds afgelopen Politieke Dag Ede even niet in de stemming voor verdere lokale politieke ontwikkelingen. Ook niet door wat er zich landelijk afspeelt maar dat even terzijde…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *