Leve De (WFC) Experience!

Afgelopen maandagavond ben ik helemaal in de druilerige regen van de rand van Ede per fiets afgedaald naar ons zo levendige en bruisende centrum. In het multifunctionele wijkcentrum De Kolk was namelijk een megabijeenkomst georganiseerd door de politieke partij Mens & Milieu. Zij wilden het eens met u en mij hebben over alternatieven voor het huidige WFCE. Het megalomane project van gemeente Ede dat zo’n beetje op uiteenspatten staat.

Nou, de Kolk barste zowat uit z’n voegen. D.w.z. het kleine zaaltje helemaal links achterin. Daar was een bonte mengeling aanwezig van sprekers, belangengroeperingen, lokale pers, huidige en oud politici en (met mij erbij) zelfs twee hele columnisten van mediatycoon Ededorp. Verder nog een paar burgers die de moeite hadden genomen zich te informeren over hoe al die miljoenen gemeenschapsgeld wellicht anders gebruikt kunnen worden.

Van alle 12 partijen waren slechts VVD, D66 en BB aanwezig. De collegepartijen schitterden door afwezigheid hoewel een tweetal naderhand lieten weten niet gekomen te zijn vanwege andere verplichtingen. Ik ga niet zeggen wie dat waren maar deze twee zijn eigenlijk binnen de lokale coalitie wel de agnostische twijfelaars in tegenstelling tot de drie-eenheid CU/GB/CDA die als de blijde verkondigers in het orthodoxe WFC-geloof blijven volharden.

En wie zich met ziel en zaligheid vastklampt aan dogma’s heeft nu eenmaal weinig oog voor anderen die heil zien in een heel andere aanpak. Er kwamen deze avond trouwens mooie lokale initiatieven aan bod. Op voedselgebied gebeuren rond Ede al heel aardige zaken die soms verrassend weinig geld hoeven te kosten. Maar dat gaat om kleinschalige projecten terwijl bestuurlijk Ede het liefst heel groot denkt als het om voedselvoorziening gaat.

Een interessante bespiegeling was dan ook waar gemeente Ede zijn identiteit aan moet verlenen? Nu is dat helemaal ‘food’. Maar is dat nog wel een houdbare zaak nu met name de intensieve veehouderij in onze regio door de stikstofproblematiek gigantisch onder druk staat? Moet gemeente Ede niet heel anders gaan denken? Voortaan fixeren op een heel andere manier van voedselproductie, meer voor eigen land en minder op export gericht?

Weg met grootschaligheid, weg met import van veevoer waar bossen voor gerooid worden. Weg met schadelijke uitstoot van stik- en fijnstof. Voortaan het wereldwijde centrum gaan vormen van duurzame biologische landbouw waar niet kwantiteit maar kwaliteit voorop staat? Waar het grote geld niet in de zakken van enkele agrarische multinationals verdwijnt maar naar veel directe producenten. Zou Ede daar een voortrekkersrol in kunnen spelen?

Ik denk van wel maar dan moet er een fikse paradigmashift gaan plaatsvinden. Op naar een gloednieuwe beleving waar primair het welzijn van mens en milieu centraal staan en dat de boer ook nog eens een goed belegde boterham oplevert. Dat zou geweldig zijn. Ede aan de basis van deze wereldwijde voedselrevolutie. Weg met het oude… leve deze nieuwe EXPERIENCE! Mijn stem zal daar a.s. woensdag in ieder geval al vast iets op voorsorteren…

1 thought on “Leve De (WFC) Experience!

  1. Ik heb het op xon tv gezien, gelukkig was de trend bij de aanwezige partyleden toch wel zo dat het als weggegooid geld word beschouwd en dat er dus per direct gestopt moet worden.
    Echter zou dit natuurlijk als gezichtsverlies kunnen worden gezien door de gemeente bestuurders en dus komt het imago ede den grooten stadt ,hoofdstad der foodvalley, enz in het gedrang, ik denk dat blijft door etteren , ik moet steeds denken aan putin en trawanten, list en bedrog en alles aan elkaar liegen, tja ik krijg er maagzuur van.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *