Koude harten…

Er staat een boze man aan onze voordeur. Blijkt iets verderop te wonen. Komt verhaal halen want het raam van zijn woonkamer is ingegooid en de huiskamer lag daarna compleet bezaaid met glasscherven. Hij toont mij een filmpje op z’n smartphone waarop de aangerichte schade en tevens de dader heel duidelijk herkenbaar in beeld is te zien. En dat blijkt dus zonder enige twijfel één van onze kinderen te zijn.

Vervolgens toont hij mij ook nog een papier wat de factuur is van de reparatie. Of ik die maar even wil voldoen of de verzekering wil inschakelen? Ik bekijk hem nog eens goed en geef als antwoord: “Voor betaling voor wat dan ook hoeft u niet bij mij aan te kloppen. Ik voel mij in het geheel niet verantwoordelijk voor deze schade. Die is overduidelijk echt niet door mij persoonlijk veroorzaakt. Een hele goedemiddag verder meneer!”

Heel absurd toch? Nou nee, hier in Ede is wel degelijk zo iets aan de hand. De boze buurman is een grote groep Edese bewoners die aan het begin van dit jaar langdurig zonder warmte zaten vanwege een grote storing bij het Warmtebedrijf. Dat kan gebeuren, komt in de beste families voor. Maar nu er financiële compensatie hiervoor is gevraagd blijkt er bij deze onderneming he-le-maal niemand thuis te zijn.

Men heeft in een brief aan de gedupeerden laten weten dat ze het allemaal betreuren, bla-bla (minstens 8x), maar wel de portemonnee stijf dicht te zullen houden. Want de oorzaak van de storing lag niet bij het Warmtebedrijf zelf maar bij een b.v. die deel uitmaakt van het totale concern. Dus het argument om van compensatie af te zien. Maar wel maandelijks het geld van al die energierekeningen incasseren natuurlijk.

En het kan allemaal want de aangesloten gedupeerden hebben helemaal geen alternatief. Onze monopolist doet blijkbaar maar wat hij wil. Wat is de herkomst van het verstookte hout? Geen commentaar! Uitstoot van ammoniak uit de schoorsteen! Stelt eigenlijk niks voor! Alles wat we doen is echt binnen de wet hoor, en geld voor het plaatsen van extra filters hebben we niet! Wellicht jullie van gemeente Ede? 

Het bedrijf staat intussen aardig onder politieke druk. Binnen de raad is er een groeiende weerstand. De verantwoordelijke wethouder, die tot nu toe vooral wegwuivende gebaren heeft gemaakt, zou nu zo langzamerhand wel met zijn vuist op tafel mogen slaan. Geen geld voor de gedupeerden maar wel binnenkort als sponsor van de Heideweek fungeren. Blijkbaar handelen ze daar bij het Warmtebedrijf met (ijs) koude harten…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *