IN PROCESSIE

Afgelopen week lagen ze al vroeg op hun knieën tussen de struikjes. Ik aanschouwde de mannen eventjes bij hun bezigheden toen ik mijn fiets uit de schuur haalde om naar het werk te gaan. Noeste arbeiders die het onkruid aan het verwijderen waren. Enkele dagen daarvoor was de groenstrook rond de struikjes al gekortwiekt. Het geheel ligt er weer netjes bij. Maar dat gaat natuurlijk niet zo lang duren. Onkruid tiert nu eenmaal welig en het gras spruit na een buitje ook weer de grond uit. Binnenkort kunnen de tuinmannen dus weer volop aan de slag.

Waar nu gras en struikjes zijn was een poosje geleden een stuk grond met veel boompjes en grote struiken waar weinig onderhoud nodig was. Daar ging de natuur gewoon zijn gang en was het een toevluchtsoord voor allerlei soorten kleinere dieren. Ik heb er zelfs als eens een eekhoorn mogen spotten. Maar blijkbaar heeft er ergens een planoloog op een kantoortje een nieuw ontwerp mogen bedenken. Gevolg… alles er uit, lage struikjes planten en de rest inzaaien in met graszaad. Van zo’n beetje onderhoudsvrij naar heel onderhoudsintensief dus.

Welkom in de wondere wereld van gemeente Ede. Ook het park verderop heeft een jaar of wat geleden een metamorfose ondergaan. Daar is alles overhoop gehaald voor een nieuw ontwerp. Over de oude situatie heb ik eigenlijk nooit iemand horen klagen. Maar er is blijkbaar altijd wel weer geld beschikbaar voor zulke projecten. Er worden dus tuiniersbedrijven door de gemeente ingehuurd voor onderhoud van plantsoenen, die er eerder niet waren, maar juist worden gecreëerd. Eigenlijk heel nobel om zo de werkgelegenheid zo te stimuleren.

Maar politiek bedrijven in gemeente Ede bestaat voor het grootste deel uit kijken hoeveel geld er binnen moet komen en waar gaan we dit aan uitgeven? Wethouders en hun ambtenaren zijn doorgaans zeer creatief om te kijken waar nog wat te bezuinigen valt. Door de samenstelling van de raad en het college verschuiven de accenten waar wat gehaald kan worden. Maar al sinds jaar en dag is juist het voorkomen van uitgeven van geld een primaire aangelegenheid. In dat licht begrijp ik dus deze ‘inheemse ontbossing’ naast onze deur dan ook niet helemaal.

Dus liever plekken waar de natuur floreert, waar niemand er last van heeft, waar maar beperkt onderhoud nodig is, bij grote voorkeur ongemoeid laten! Dan hoeven er geen ‘financiën onverantwoord budgettair’ op de begroting te drukken. Reserveer liever dit geld voor situaties waarbij menselijk ingrijpen in de natuur echt nodig is. Dat bijvoorbeeld de wethouder, ambtenaren, planologen en alle ingehuurde bedrijven in processie de tocht kunnen maken naar de plekken waar een bepaalde rups de gemoederen erg bezig houdt.

 

p.s.

De speeltuin op de foto (gemaakt door Sanne Jonker) en het nabij gelegen sportveld zijn op dit moment gesloten vanwege de aanwezigheid van de processierups in de buurt.

 

1 thought on “IN PROCESSIE

 1. Ik als nieuwe bewoner in gemeente Ede vindt, dat er toch wel op meerdere plaatsen in heel gemeente Ede gevaarlijke verkeerssituaties zijn ontstaan, en die tot heden aanblijven.

  Hiermee bedoel ik vooral alles op achterstallig onderhouden van het (bijna hele) infrastructuur, én de groenvoorziening daar door de bomen het bos niet meer gezien kan worden in het straatbeeld van gemeente Ede.

  Deze inzicht heb ik reeds gekregen, omdat ikzelf uit de randstad ben gekomen daar waar alles op gebied van veilig verkeer én zeer goede infrastructuur wél alles kan en mag !

  Op vele plaatsen binnen Ede, Bennekom en Wageningen is veel aanwezigheid aanwezig van ver achterstallig onderhoud in deze twee sectoren als het gaat op gebied van maximale woon-, en verkeersveiligheid.

  Zoals (mogelijk) iedereen wel weet is er veel sluipverkeer aanwezig wat de verkeersveiligheid onveiliger heeft gemaakt, én dat dit ook komt door de achterstallig onderhoud van vele straten, wegen en lanen in heel gemeente Ede.

  Door de onveilige aanwezigheid in het verkeer, “maak ik me vooral zorgen voor zowel het fietsverkeer als voor voetgangers, daar zij vooral de zwakste schakel blijven” in de (toch al zo) onveilige autoverkeer. Wat betreft de veiligheid in het dagelijkse verkeer geef ik dat een rapportcijfer 4,5.

  Veel minder auto’s én meer en beter busvervoer (wat beiden zeer milieuvriendelijk is en blijft) blijft de allergrootste welkom heten.

  Sinds ik in gemeente Ede woon, volg ik (bijna) alle politieke punten die te maken hebben als het gaat om veiligheid voor iedereen in heel gemeente Ede.

  Daarom dat we met z’n allen er bovenop moeten blijven zitten om voor vooral het fietsverkeer, voetgangersverkeer, én ons woonveiligheid verder te bevorderen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.