HET THEOVERIUM

De afgelopen dagen hebben we een aardig potje hitte over ons heen gehad. Dan is het zaak intense verkoeling te zoeken in koud drinken, waterijsjes, zwembadbezoek, pal voor een ventilator plaatsnemen en daarbij vooral denken aan zaken die zo rond het vriespunt zich afspelen. In mijn geval kwam ik zo op de verkoelende gedachte om het maar eens te hebben over iets dat Ede nog mist.

Een jaar of wat geleden had ik een flitsontmoeting met hem. Het was in het hol van de politieke leeuw, tijdens een zogenaamde Politieke Dag Ede. In de lift van het gemeentehuis stelde ik mij voor. “Oh, ben jij die stukjesschrijver?” of iets van dien aard was zijn reactie. De liftdeur ging open en we gingen beide een verschillende kant op. Onze wegen zijn tot nu toe dan ook fysiek gescheiden gebleven.

‘Friezen beginnen te ontdooien als het gaat vriezen’ staat er te lezen op een tegeltje in mijn ouderlijk huis. Nou, hij heeft wat dat betreft veel meer Fries bloed dan ik. Zelf heb helemaal niets, maar dan ook niets, met het glijden op ijzers over het ijs. Een collega opperde dan ook eens: ”Informeer toch maar eens voorzichtig of jij misschien wel geadopteerd bent en dat jouw wieg ergens in Limburg of zo heeft gestaan?”

Maar hij is de lokale personificatie van het schaatsen. Hij heeft namelijk een grote droom. Hij zou graag nog willen meemaken dat er in Ede een grote evenementenhal gerealiseerd gaat worden. En één van de hoofdzaken zou dan ook moeten zijn dat er volop geschaatst kan worden. Dat we in Ede niet kortstondig afhankelijk zijn van een strenge winter en een buitenbaan maar dat dit het hele jaar door mogelijk is.

Op twitter predikt hij dan ook al jaren het volle evangelie van het overdekte schaatsen. Maar er lijkt binnen bestuurlijk Ede niet zo’n interesse te zijn. Zou er binnen de Edese bevolking meer draagvlak zijn voor zo’n evenementenhal dan voor het WFC? De vraag stellen is hem beantwoorden lijkt mij. Maar hij moet met lede ogen constateren dat men hier meer in ‘the mood for food’ is dan voor deze hal.

Hij stond ook al eens op de verkiezingslijst van een politieke partij In Ede. Dat was natuurlijk met voorbedachte rade. Hij had vast al vooraf met de gedachte gespeeld om, direct na het afleggen van de eed, over de bouw van deze multifunctionele hal te beginnen. Maar het liep even anders. Jammer, maar ik hoop maar dat dhr. van de Rijt stug blijft volhouden en zijn droom eens uit gaat komen.

Dan kunnen we als Edenaren in de winter lekker opwarmen door rondjes op de schaats en in de zomer heerlijk afkoelen door tijdens het huidige weertype lekker te gaan buikschuiven op het gladde, koude ijs. U begrijpt, bij dat eerste zal ik niet aanwezig zijn, maar voor dat laatste ben ik zeer zeker te porren! Een naam voor deze Edese evenementenhal heb ik in ieder geval al… het Theoverium.

1 thought on “HET THEOVERIUM

  1. Een prachtig verhaal wat zeker de kern raakt. Kies Ede voor een THEOVERIUM of voor artikel 12 gemeente waar we als gemeente aan de leiband van hogere overheden gelegd worden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.