Er Zeer Gekleurd Op Staan…

Kent u deze uitdrukking? De dikke Van Dale spreekt over ‘In een kwaad daglicht staan’. Maar als je wat verder in de etymologie (leer over de herkomst van betekenis van woorden en gezegden) duikt, is het lang niet zo negatief. Er gekleurd op staan wil zeggen dat door een bepaald gedrag, een specifieke manier van handelen, iemand opeens in het spotlight komt te staan. Letterlijk in beeld komen dus.

Beide invalshoeken zijn dan ook van toepassing op het veelkleurige bankje dat te vinden is in Ede daar waar de Grotestraat en de Molenstraat samenkomen. Het bankje dat alweer voor de vijfde maal van haar vrolijke kleuren is ontdaan. Voor de vijfde keer met een donkere kleur is overgespoten. Voor de vijfde keer ten prooi is gevallen aan vandalisme, aan vernielzucht en dat met pure minachting als ondergrond.

Gelukkig zijn er nu bij de vijfde keer daders betrapt. Twee mannen van 18 uit Lunteren lees ik in een persbericht. Ik probeer mij voor te stellen hoe zo iets tot stand komt. Met 18 jaar kun je nog niet teren op ruime levenservaring waarin je het één en ander heb meegemaakt. Jouw visies moeten nog gevormd worden door een proces dat tijd vergt en deze zijn vaak ook nog eens aan veranderingen onderhevig.

Het kan bijna niet anders of op zo’n leeftijd zijn jouw negatieve denkbeelden over lhbtqia+ heel dicht bij huis ingegeven en gerelateerd aan je opvoeding met bijbehorende visies op allerlei zaken. Die zijn dan blijkbaar zo van aard dat jij dan in je baldadige jeugdigheid besluit een actieve daad te stellen door het symbool van deze hele groep van al haar waardigheid met een verfspuit te ontdoen.

Wat mij betreft staan de daders er dan ook zeer gekleurd op. Staan dus in een zeer kwaad daglicht gezien hun gedachtegang en het actief handelen als gevolg. Aan de andere kant mag de lokale lhbtqia+ gemeenschap er ook zeer gekleurd op staan. Dat dus in de zin van in de schijnwerpers staan, in beeld komen. Dat een paar dagen per jaar in het lokale pride gebeuren en dan de rest van jaar door het veelkleurig bankje!

1 thought on “Er Zeer Gekleurd Op Staan…

  1. Prima column! Helemaal eens en mooi beschreven!
    Berichten hierover op facebook trokken massaal de social media beerput open.
    Benieuwd wat onder deze column gaat verschijnen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *