EEN SCHOP ONDER DE REET

“Sloege soe ek mar doe stoar er!” Kent u deze fraaie Friese uitdrukking? Hoogst onwaarschijnlijk lijkt mij want de enige van wie ik deze uitspraak ooit hoorde was mijn vader. Maar vrij vertaald betekent het zoiets als: De trage zat wel degelijk vol plannen maar daar bleef het dan ook bij tot uiteindelijk de dood zich aandiende. Hier moet ik aan denken als in bestuurlijk & politiek Ede het weer eens gaat om al die voorgenomen besluiten op het gebied van de energietransitie.

Het gebruik van fossiele brandstoffen in het algemeen en gaswinning in het bijzonder is in een eindfase omdat de bodem van de voorraad in zicht is en tevens voor bodemverzakking zorgt met alle gevolgen van dien. Kortom, er moet naar alternatieven voor de (nabije) toekomst worden gekeken. Maar wat er ook wordt bedacht er zijn altijd wel partijen die niet staan te juichen en zelfs gaan tegenwerken ondanks de grote noodzaak van drastische verandering.

Ik doe maar eens een kleine greep uit de zogenaamde brede ‘Energietransitie Bezwaren Module’ die dan ook veelvuldig, vaak zeer partij gerelateerd, gehanteerd wordt:

Biomassa is het opstoken van bomen en mag dan ook helemaal niet duurzaam worden genoemd en zorgt voor stank en onacceptabele uitstoot in de nabije omgeving.

Windmolens zorgen voor horizonvervuiling, maken veel lawaai, zorgen voor enorme vogelsterfte en zijn niet recyclebaar.

Zonnevelden gaan ten koste van veel kostbare landbouwgrond en biodiversiteit en zijn daarbij geen gezicht.

Kernenergie is gevaarlijk. De gevolgen bij een eventuele ramp zijn niet te overzien en de opslag van het radioactieve afval is daarbij ook nog eens een groot probleem.

Geothermie geeft hoge aanlegkosten met daarbij risico op aardbevingen en verontreiniging van het grondwater.

En zo komt er helemaal niets van de grond daar op de Bergstraat. Er is al lang en breed afgesproken met een tijdskader waarbinnen de energietransitie plaats moet gaan vinden. Zo nu en dan is het Stephan Nijenhuis van D66 die het college oproept vaart te maken. Maar van echt doortastende concrete stappen komt het maar niet. Het lijkt wel op die ene ezel die maar niet kan kiezen tussen diverse balen hooi en vervolgens, net zoals de trage, (uit)sterft.

Dus weg met die Reuzetrage Edese Energie Transitie (REET). Daar mag nu wel eens een flinke schop onder worden gegeven! Maar wie gaat ‘em geven? Laten de liefhebbers zich maar melden!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *