EEN BRUISEND EDE…

Binnen enkele jaren is er wel heel veel gerealiseerd. Er is een op- en afrit gekomen bij de A12 ter hoogte van kasteel Hoekelum. Het parkeerterrein daar en de vele winkeltjes met vooral (biologische voedselvallei) streekproducten zorgen er mede voor dat er jaarlijks honderdduizenden mensen van heinde en verre naar Ede komen. Maar nog belangrijker, dat ze ook weer huiswaarts keren met de ‘kofferbak’ vol zaken waardoor de lokale economie een flinke boost krijgt.

Het parkeren is er gratis, net zoals de pendelbussen die continu af- en aanrijden om de mensen naar de vele interessante plekken in Ede te brengen. Er zijn intussen ook steeds meer bezoekers uit Duitsland te signaleren. Mensen van elders, hier niet permanent naar toe halen maar slechts incidenteel, was de grote gedachte achter dit lokale Marshallplan. Hierdoor werd er aan de enorme hang naar de expansie van Ede definitief een halt toegeroepen. Het bleek een schot in de roos te zijn.  

Dankzij wethouder Ruben van Druiten zijn alle monumentale panden en gevels behouden en gerestaureerd en kwam o.a. het tweede cultureel centrum Dorrestijn tot stand. Muziekpodium Astrant trekt veel bezoekers mede door aansluiting op het nachtnet van de NS. Ede is intussen een fontein van sprankelende culturele activiteiten geworden. Hoewel in de regio nog veel plaatsen kampen met winkelleegstand is hier een lange wachtlijst voor ondernemers ontstaan.

Kersvers gekozen burgemeester Stephan Nijenhuis heeft net de expositie over de Edese schrijver George Knottnerus geopend in het Siebelinkcomplex dat verder nog de grootste permanente boekenmarkt, zowel nieuw als tweedehands, van ons land herbergt. De bouw van de overdekte evenementenhal het Theoverium is bijna klaar. Naast schaatsen kunnen hier volop allerlei sporten op topniveau plaats vinden. Op de agenda staan al enkele te houden Nederlands Kampioenschappen.   

Als verslaggever ben ik nu dagelijks op pad voor het veelgelezen magazine BREED (Breed Ede) en kan dagelijks kiezen uit de vele interessante opdrachten die hoofdredacteur Douwe Meijer van het vroegere columnistencollectief EdeDorp mij voorschotelt. De bezoekersaantallen van de spannende musical ‘De ontmaskering van Mo’ (van regisseur R. Verhulst) in Cultura lijken trouwens die van ‘Soldaat van Oranje’ in Scheveningen binnenkort te gaan benaderen.  

De wekker brengt mij terug in de realiteit. Tijd om op te staan. Al lopend naar mijn werk bedenk ik dat zonder die droom het nu ook al heel goed vertoeven is in ons Ede. Als er nu iets drastisch veranderd moet worden dan wel de verkeersveiligheid! Hoog nodig gezien de dagelijkse ongevallen. En geld om dat te doen er wel degelijk. Er is op namelijk een discussie (op twitter) gaande of de winst van gemeente Ede in 2021 nu 10,2 of toch 25,2 miljoen euro is…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *