DOPEGEZINDE GEMEENTE

Wat hebben in politiek Ede burgermeester René Verhulst, wethouder Leon Meijer, de raadsleden Gabrielle Hazeleger en Daan Westrate en fractievolgers Marcella van Soolingen en Karin Bijl gemeen? Eerst maar eens een bekentenis van mijn kant. Sinds begin 2017 behoor ik tot het gezelschap dat zich regelmatig laaft aan een endogeen geproduceerde opioïde peptide met pijnstillende eigenschappen die als neurotransmitter fungeert. Kortom, ik ben verslaafd geraakt aan de endorfine. Ik ben een hardloopjunk geworden Zo dat is er uit. Ook het gelukshormoon dopamine heeft mij stevig te pakken gekregen en wekelijks trek ik dan ook een aantal malen de hardloopschoenen aan voor een duurloopsessie.

Een berucht columnist, Mo uit Ede, schreef onlangs in een column: “Een beroemd columnist, Jolmer Winkel, riep ooit een losse opmerking van mij op twitter uit tot tweet van het jaar. Wat had ik per ongeluk gezegd: “Hardlopen kost de gemeenschap niets”. Ik vond het een beetje overkill om die opmerking uit te roepen tot tweet van het jaar maar ik sta er nog 100% achter.” De reden dat ik zijn tweet tot deze status heb verheven is de eenvoud van aard in verhouding tot het ultieme waarheidsgehalte. Zelf had ik dit nog nooit zo gezien en het fungeerde voor mij dan ook als een ware openbaring. We hebben sinds kort een nieuwe college van B&W. Wethouder Peter de Pater heeft hierbij sport in zijn portefeuille gekregen.

Laat ik dan maar eens echt als allereerste enkele ‘raadsvragen’ aan hem stellen: Wethouder de Pater… hoe staat u tegenover hardlopen in het algemeen en dat in de mooie omgeving van Ede in het bijzonder? Wat gaat het college doen om de komende vier jaar het hardlopen in gemeente Ede te bevorderen? Vind u ook niet dat in bepaalde sporten in gemeente Ede relatief veel geld wordt gestoken voor slechts een beperkt aantal personen en dat de grote horde aan hardlopers in onze gemeente er dan ook eigenlijk heel bekaaid vanaf komen? Gaat de marathon van Ede, naast die van b.v. Rotterdam, Berlijn, New York en Tokio, nog eens een begrip worden doordat gemeente Ede dit gaat ondersteunen?

Mochten deze vragen niet direct bij de verantwoordelijk wethouder aankomen dan vertrouw ik er op dat de politici genoemd aan het begin dit wel voor mij kunnen bewerkstelligen. Zij zijn namelijk ook niet vies van een duurloopje op z’n tijd en weten dus wat het hardlopen met een mens kan doen. Heb ik trouwens jou in dit rijtje nog vergeten Raşit Görgülü? Laat toch Ede bekend komen te staan als ‘dealer’ van allerlei stimulerende middelen om het hardlopen te bevorderen. Met ‘dope’ als G3 (gezond, goedkoop en geluk) als speerpunt. Dat er nog maar veel verslaving op dit gebied in en door gemeente Ede gefaciliteerd mag worden…

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *