CINEMECROUTE

Kent u dit woord? Waarschijnlijk niet want het is eigenlijk nog een kakelvers begrip. De geboorte vond plaats op 27 september 2018 tijdens een raadsvergadering van gemeente Ede. Als legger van dit literaire ei mag fractievoorzitter Stephan Nijenhuis van D66 worden genoteerd. Hij had hierbij echt niet over hoe je bij de bioscoop in Ede moet komen. Daarom even een beknopt lesje politieke Edese geschiedenis waaruit dan wellicht iets van lering kan worden getrokken. 

Er was eens een directeur van een bioscoop. Voor de verwachte toestroom aan bezoekers was dan ook een heuse parkeergarage nodig. Nu bleken de banken wat huiverig om deze zaak te financieren. Maar niet getreurd, iemand roept vervolgens iets over maatschappelijk nut en dan voelen gemeentebestuurders zich al gauw heel verantwoordelijk. Met als resultaat een fraaie lening verstrekt door onze eigen Bergstraatbank.

Maar u voelt hem waarschijnlijk al aankomen. De bedrijfsresultaten vielen tegen en het betalen van rente en aflossing gebeurde slechts mondjesmaat en van een kale kip kun je niet plukken. Om een lang verhaal kort te maken, gemeente Ede besloot om haar verlies te nemen en tot kwijtschelding over te gaan. De kip met de gouden eieren vroegtijdig geslacht en een paar ton gemeenschapsgeld in rook opgegaan. Ook geen half ei, slechts de dop bleef achter als getuige.

Nu ligt er een plan op tafel om als gemeente Ede te participeren in de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken (OMVV) samen met provincie Gelderland en nog een aantal andere Veluwse gemeentes. Ik citeer: ‘Hoofddoel van deze samenwerking is het verbeteren van de kwaliteit van de vakantieparken en hiermee bij te dragen aan een sterkere positie van de Veluwe als toeristisch-recreatieve bestemming’ (klik hier).

Het blijkt een constructie te gaan worden met aandelen. Nu weten u en ik dat daar risico aan vast zit. Nu is de principiële vraag of je als lokale overheid in dit soort zaken moet participeren met gemeenschapsgeld? Al is het doel nog zo nobel en vanzelfsprekend en lijkt het risico nog zo gering. Moet je dit willen? Stephan Nijenhuis sprak dan ook over de kans op een Cinemecroute bij dit plan. ‘Een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen’ zegt het spreekwoord.

Maar het lijkt er sterk op dat de koppige gemeente Ede het dier de Cinemecroute op wil duwen. Angstig vervolgt het z’n weg. Je moet dan straks ook niet raar staan kijken als het beestje ergens op de drukke Keesomstraat of bij de Stadspoort op weg naar de bios verongelukt. Van zo’n politiek kadaver daar wordt niemand blij van. Maar u weet hoe het gaat in bestuurdersland… de verliezers van morgen zijn vaak weer anderen dan de beslissers van vandaag.

1 thought on “CINEMECROUTE

 1. Het nieuwe (politieke) woord geboren,
  was pas in de raad van #Ede te horen.
  De “Cinemecroute” die werd daar vermeld,
  een smal, kronkelig pad voor veel te veel geld.
  Zo’n pad is alleen door ezels te begaan;
  geef er de Griekse naam ‘monopátia’ aan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *