BUURMAN PIET

Onlangs was ik aanwezig bij de drukbezochte bijeenkomst in Cultura georganiseerd door de werkgroep ‘Hoog over Ede’. Deze voert actie tegen de voorgenomen laagvliegroutes en pleit voor herindeling van ons luchtruim met alleen maar vliegen op grotere hoogte. In de pauze zag ik buurman Piet en we raakten in gesprek. Al eerder had hij mij al eens laten weten dat hij van plan is 100 jaar te worden. Nu bleek dat hij dit levensdoel intussen fiks met 20 jaar heeft verhoogd.

Daar doet hij dus ook alles voor door zeer gerichte voeding en intensieve sportbeoefening. Op bijna 80-jarige leeftijd probeert hij spiermassa te behouden dan wel nog te vergroten. Maar er zijn helaas externe factoren die zijn doelstelling wel eens in de war kunnen sturen. Die hebben dan ook alles te maken met ons steeds ongezonder wordend leefgebied. Tijdens de avond komt er ook een huisarts aan het woord die de gevolgen van laagvliegen schetst.

Daar wordt je niet vrolijk van mensen. Buiten meer lawaaioverlast heeft het laagvliegen ook nog eens een sterke toename van (ultra) fijnstof als gevolg dat weer zorgt voor verhoogde kans op diverse ernstige lichamelijke en psychische klachten. We zijn bezig als mensen om elkaar en het milieu om ons heen steeds verder te vergiftigen. We gaan het voor hen, die na ons komen, er zo niet beter op maken. Eigenlijk te triest voor woorden dat we deze ‘erfenis’ achterlaten.

Buurman Piet vertelt mij dat hij heel vroeger aan een expeditie heeft meegedaan om een bepaald gebergte in het Midden-Oosten te beklimmen. Dat is toen door bepaalde omstandigheden niet gelukt en daar heeft hij een soort van trauma aan overgehouden. Maar hij heeft zich daarna wel voorgehouden… voor mijn 80e wil ik dat rechtzetten maar dat gaat echter niet meer lukken. Niet vanwege zijn leeftijd of financiële middelen maar omdat dat hij principieel niet meer wil vliegen.

Luchtvaart wethouder in Ede, Leon Meijer vertelde hoe zijn zoon naar London vloog voor 20 euro. Op zijn vraag waarom niet met de trein antwoord zoonlief hem dat dit dan 80 euro zou kosten. Dit is dus de absurditeit waar we nu willens en wetens in verkeren. Het is goed dat er steeds meer weerstand komt tegen onze zelfgekozen genocide. Laten we hopen dat Piet uiteindelijk toch 120 wordt en dat wethouder Meijer voortaan 6 tientjes bijlegt om z’n kroost met de trein te laten gaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *