BELEVINGSKLUCHT

Met een touringcar, die in diverse gemeentes mensen heeft opgepikt, arriveerden we op tijd bij Lelystad Airport. Ik heb namelijk een ticket voor een heuse ‘belevingsvlucht’ kunnen bemachtigen. Voor 25 euro vliegen over de Veluwe helemaal naar het zonovergoten Barcelona. Ik heb zitplaats nr. 13 toegewezen gekregen. Nadat ik de veiligheidsriem heb omgedaan kijk ik intensief om mij heen. Ik herken hier en daar wat mensen waaronder enkele lokale maar ook nationale politici. Zelfs minister-president Mark Rutte en koning Willem Alexander blijken mee te gaan.

Naast mij komt mevrouw Thieme van de Partij voor de Dieren zitten. “Als er wat te vliegen valt en ik kan daarbij onze ideologische standpunten uitdragen dan ben ik er bij. Veel leuker dan al die debatten in de kamer” voegt ze er nog aan toe. In mijn verbeelding zie ik haar een gigantische voetafdruk achterlaten. Een ecologisch gebied waar al het grazend groot wild van de Oostvaardersplassen nog in zou verdwalen. Ze haalt vervolgens een boek tevoorschijn en begint te lezen in ‘Bambi en het verdwaalde eekhoorntje’ en is verder ook niet meer aanspreekbaar.

Vlak na het opstijgen zie ik hoe een stewardess Leon Meijer aanklampt. “U gaat als wethouder van Ede toch over zowel food als luchtvaart? U heeft dus expertise op beide vlakken lijkt mij. Zou u even mee wil komen want er is een probleempje met de catering”. We zijn intussen op de controversiële lage vlieghoogte. De minister president neemt plaats achter een spreekgestoelte en houdt een lange en emotionele rede over het enorme grote belang van economische groei. Hij begint met “Deze belevingsvlucht staat voor onze nationale droomvlucht.

Dat vliegverkeer zorgt voor klimaatverandering komt natuurlijk uit de samenzweringskoker van de wetenschap. En mocht het toch zo zijn dan hoeven we in de toekomst minder ver te vliegen om toch naar tropische oorden te kunnen”. Gevolgd door een morbide soort van gelach zoals in  horrorfilms. Uiteindelijk eindigt hij z’n betoog met “Daarom moeten wij de multinationals vrijstellen van dividendbelasting. Daarom moeten wij mensen in de bijstand nog verder korten en vooral… daarom moet Lelystad Airport uitgebreid worden!”

Er klinkt luid applaus en gejoel uit overal opgehangen boxen. Het overstijgt zelfs het lawaai van de motoren. Voorin ontstaat rumoer. Iemand van bewakingsconcern Mammon treedt naar voren. Deze gespierde man knevelt vervolgens Pechtold en Segers en doet hen een prop in de mond. Buma applaudisseert intussen hevig. Ik begin enorm te transpireren en te trillen. Is er nu niemand die ingrijpt? Ik spring op en schreeuw zo hard als ik kan ‘NEE DAT NOOIT!’ maar er komt geen geluid uit m’n mond. De premier trekt vervolgens aan een grote hendel.

Onder mij gaat een luik open en ik begin met stoel en al aan de vrije val. Pijlsnel zie ik de snackwagen van Wiens IJs naast de schaapskooi opdoemen. Overal op de Ginkelse hei ontwaar ik mensen met fototoestellen, videocamera’s en staan grote microfoons opgesteld. ‘Belevingsvluchttoerisme’ denk ik nog in een flits. Net voor het moment dat ik te pletter ga vallen word ik wakker. Ik schiet overeind en totaal bezweet roep ik uit: “Wat een enorme klucht zo’n belevingsvlucht!”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.