Anonieme helden

“Ik ben depressief. Werk de hele dag aan niet dood gaan. Zonder hulp. Zit dus voor heel Nederland en mijn buren mijn best te doen hen niet te besmetten… maar het maakt niks uit ofzo? Als ik de verhalen lees doet iedereen toch van alles buiten de deur. Ik ben soms boos. Over mensen die toch in de afgesloten ruimte gaan zitten feesten. Over hamsteraars. Over Wilders en Baudet. En oudjes en kinderen die niet sociaal afstand houden maar gaan shoppen ofzo. Terwijl ik mijn best doe. Ik twijfel. Ben ik de enige die zijn best doet?”

Bovenstaande tekst is van een lokaal iemand die ik volg op twitter. Tja, wat moet ik hier nu mee was mijn eerste gedachte toen ik dit las. Toch ben ik er vervolgens verder over na gaan denken. Nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik elke week iets mag opsturen naar EdeDorp voor publicatie. Vandaar dat ik dit dan maar eens onder de aandacht breng. We zitten met z’n allen dicht op elkaar, in het zelfde schuitje en van ons allemaal wordt op een één of andere manier verwacht dat we ons steentje bijdragen.

Helaas bestaan er enorme droeftoeters die alle richtlijnen en aanbevelingen van de overheid negeren. Die daarmee zichzelf en nog veel belangrijker anderen acuut in levensgevaar brengen. Er zijn verschrikkelijke losers die volop hamsteren en daarmee anderen weer duperen. Dan zijn er de complete %@!@#$ (bedenk zelf maar een geschikte term) die zaken opkopen om ze bij schaarste met woekerwinst op marktplaats.nl te zetten. Blijkbaar haalt zo’n crisissituatie heel slechte eigenschappen in mensen naar boven.

Er zijn dus ook politici die er een electoraal slaatje uit willen slaan. Ik vermoed dat als het kabinet Rutte een totale ‘lockdown’ had voorgesteld, de heren Baudet en Wilders juist dan hadden gepleit voor groepsimmuniteit. Je moet er toch niet aan denken dat dit soort populistische politici, die de visie van wetenschappers en daarop gestoeld beleid, met het grootste gemak aan de kant schuiven en dat die in de toekomst ook nog eens regeringsverantwoordelijkheid zouden moeten gaan dragen.

Aan de andere kant zijn daar heel veel enorme lieve, aardige en betrokken mensen die in alle stilte en anonimiteit gehoor geven aan alle aanbevelingen die besmetting moeten voorkomen. Die nooit zullen weten of hun terughoudendheid werkelijk een Corona overdracht en overlijden heeft voorkomen. Maar dit zijn juist de echte helden die uit liefde een poging doen de crisis een halt toe te roepen. Een (h)echte samenleving ken niet zonder opoffering. Dit zeg ik… kan niet zonder op elkaar betrokken medemensen!

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *