AFVALSHARIA

Afgelopen week leverde een grondige inventarisatie met daar aan gekoppeld een intensieve heroriëntatie thuis een aantal zaken op die we als ‘grofvuil’ konden definiëren. Dus werd de auto volgeladen en de weg helemaal naar industriegebied de Kievitsmeent afgelegd. Nadat de slagboom met de afvalpas was geopend stond ik even later in een langdurige file met een wel erg stilstaand karakter. De zaak was namelijk geblokkeerd omdat er met een kraanmachine de inhoud van diverse grote gele containers moest worden aangestampt om extra ruimte te creëren. Ik geef toe, het kostte allemaal wat moeite en tijd, maar het is dan toch heel aardig dat je zo van spullen afkomt waar je niets meer mee doet.

Maar blijkbaar zijn er ook Edenaren die hier heel anders over denken. Die volgen liever de weg van de minste weerstand. Want bij hoogbouw zijn de ondergrondse containers te vinden en daar laat je dan blijkbaar gewoon je overbodige spullen achter. Goed uitkijken dat niemand je ziet en de afvalverwerker, de gemeente Ede en de omgeving zadel je vervolgens met jouw rommel op. Nu heb ik begrepen dat de boete fors is als er achterhaald kan worden wie de dader is. Maar de pakkans is natuurlijk gering en dat is blijkbaar voor menig aardslui en ongeïnteresseerde medenaar de uitdaging om het er toch maar op te wagen. Eigenlijk is het om te janken.

Ook de zogenaamde blikvangers worden oneigenlijk gebruikt. Die bijvoorbeeld aan de Kerkweg/Prins Bernhardlaan. Onlangs weer na een volmelding op twitter geleegd en een dag of wat later puilt deze alweer uit met zakken gevuld met troep in plaats van lege blikjes. Nog erger zijn de vele dumpingen van afval in de buitengebieden en in de natuur. Ik weet niet wat er allemaal precies in de hoofden van mensen omgaat die zich hier aan schuldig maken. Vast types die zich wel enorm opwinden als voorbijgangers zo maar rommel bij hen over de schutting zouden kieperen. Het blijft een vreemd fenomeen dat dumpen van afval en er dus anderen mee opzadelen en voor op laten draaien.

Lijkt mij trouwens wel een aardige baan. Forensisch onderzoeker bij de Edese afvalrecherche. Als een soort van Dr. Zeldenrust, een beroemd patholoog anatoom, al filerend op de plaats delict de achtergelaten materie aan een diepgrondig onderzoek onderwerpen. Op zoek naar sporen die naar de dader leiden. Waarna een heus arrestatieteam uitrukt en de schuldige met loeiende sirenes afvoert naar het plaatselijke stort. Hier wordt dan door de ACV-rechter snelrecht toegepast. Als alternatieve straf zwerfafval ruimen waarbij aan de strafmaat is voldaan tot er een bepaald aantal kubieke meters is verzameld. Dat zal de afvalligen leren…

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *