Geld verdienen? Geef je kind ADHD!

Daar sta je dan. Je werkt jezelf helemaal kapot, alle 36 uur lang, maar aan het einde van je geld is de maand op! Je vrouw werkt net zo hard maar het duurt nog even tot het volgende salaris gestort wordt. Hoe kan dat?

Kinderopvang. De rekeningen rijzen de pan uit. De overheid financiert natuurlijk een stukje mee maar van dat geld kan je vrouw net die leuke Mini Cooper rijden dus het daarvoor gebruiken is natuurlijk zonde. De kinderbijslag gaat op aan de aflossing van de tweede hypotheek en minder werken wil je natuurlijk niet: je hebt die kinderen immers het hele weekend al.

Maar wat zie je op vrijdagmiddag ineens liggen bij de Kinderopvang. De folder van BSO+. Handig! Een korte uitleg waarin staat dat de opvang van kinderen ‘met een randje’ gratis is. Je hoeft ze alleen nog maar even af te laten testen door de huisarts. En die snapt dat best. Je laat ze een nachtje niet slapen en gaat naar de dokter en vertelt dat ze zich zo slecht kunnen concentreren en alle dagen heel druk zijn. De dokter werkt mee en jouw kids krijgen een sticker op hun voorhoofd. ADHD.

Dan bel je even met de Kinderopvang om te zeggen dat jouw kinderen sinds kort recht hebben op ‘gratis’ opvang en je houdt zo maar € 200 per maand over. Gratis? Nou, niet helemaal. Wel gratis voor jou want vanaf dat moment vallen de kosten van opvang onder de Jeugdwet, ook wel Jeugdzorg genoemd. De gemeente betaalt dus.

Voor de rest heeft het geen gevolgen. Dezelfde kinderopvang, dezelfde locatie, dezelfde vriendjes. De handige Kinderopvangondernemers denken graag mee en in plaats van de rekening naar jou te sturen gaat die factuur gewoon naar de gemeente. Ieziepiezie. En jij houdt per jaar een maandsalaris over!

Ja, zo stijgen die kosten van de Jeugdzorg wel. En dat gebeurde dus ook in Ede.

Tot voor kort zaten er in het team van de gemeente dat de doorstroom van jongeren onder de 18 naar de zorg beoordeelde ook  de aanbieders van die Jeugdzorg. Private ondernemingen die er alle belang bij hebben dat jouw koter zo snel mogelijk onder behandeling komt. Bij hun. De slager en zijn eigen vlees…enfin. U kent het wel..

Kwam je met de chagrijnige kleuter bij het gemeentehuis op je eigen paspoort op te halen dan liep je al kans om van het Sociaal Team een doorverwijzing te krijgen voor die collega van de zorgaanbieder uit het Sociale Team voor een slordige 24 consulten voor jouw kleine etterbak. De gemeente Ede betaalt wel via de Jeugdzorg.

Sinds 2015 ligt de uitvoering van de Jeugdwet bij de gemeentes. Dat wisten ze al wat eerder. Maar de gemeente Ede heeft dat nog steeds niet door. Daar bevindt het proces zich nog in de transformatiefase. Na vijf jaar tekorten op de Jeugdzorg bevindt de gemeente Ede zich nog steeds in het proces van transitie. Fraaie managementtaal om te verhullen dat de organisatie van Jeugdzorg in Ede niet goed in orde is. Als je na vijf jaar prutsen nog steeds geen goede organisatie hebt neergezet dan kun je wel woorden als transitie, transformatie en transwethouderiteit gebruiken maar dat verhult niet dat je faalt.

Met als gevolg dat de kinderen die echt ADHD hebben te weinig zorg krijgen. Dat depressieve tieners op wachtlijsten komen en suïcidale jongeren geen acute hulp krijgen.

Er gaat iets gruwelijks mis in Ede. Dat kost geld. Maar het kost dus veel meer dan dat.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *