Willen we meer of minder zorg in Ede?

Minder! Minder! Minder!” scandeerde de Edese bevolking en masse als antwoord op deze vraag. “Nee, Dat gaat hem niet worden” moeten de wethouders hebben bedacht. “Weet je wat? Dan doen we niet minder zorg, we doen betere zorg voor minder geld.” “Maar daar trapt toch niemand in? If you pay peanuts you get monkeys enzovoorts.” “Nee joh, we zeggen gewoon dat het efficiënter en doelmatiger moet. Ooooh, ja dat moet wel lukken.” Dit gesprek heb ik niet afgeluisterd en genotuleerd maar is 100% fictie. Hoewel het best had kunnen plaatsvinden ergens op de Bergstraat.

Wethouders Ede willen betere zorg met minder geld kopte Omroep Gelderland. Gratis bier voor iedereen, wereldvrede en natuurlijk duizend euro voor elke Nederlander. Betere zorg voor minder geld, dat is het! Onder andere in de jeugdzorg, thuiszorg en het leerlingenvervoer moeten dingen slimmer en beter – lees: ‘goedkoper’. Niet per definitie een achteruitgang zegt de wethouder. Ik hoop het maar.

Leerlingenvervoer lijkt een makkelijke bezuiningspost. Een verstandelijke beperkte scholier niet naar de ideale stageplaats vervoeren, niet naar een passende dagbestedingsplek na de schoolperiode laten gaan omdat er een andere plek dichterbij ligt of net naar de verkeerde school laten gaan omdat het goedkoper is klinkt vast efficiënt, maar los van dat je iedereen het beste gunt, de kosten achteraf, na een mislukte plaatsing moet je natuurlijk ook meerekenen.

Gelukkig staat in het artikel een goed voorbeeld. ‘Geen onnodige trajecten’. Als we daar miljoenen mee kunnen besparen. Prima. Iedereen wil betere zorg voor minder geld. Kan dat echt zonder te besparen op de meest kwetsbaren dan is dat alleen maar winst. De zes principes klinken prima maar als je kijkt naar de voorstellen schrik je toch. Ik noem als voorbeeld maar weer het leerlingenvervoer. ‘Beperken straal’ staat er. Klinkt efficiënt, simpel en neutraal. Maar in de praktijk zal het voor kwetsbare leerlingen gewoon het betekenen dat de zorg die je nodig hebt iets te ver weg aangeboden wordt en dat je dus maar genoegen moet nemen met zorg die niet (goed) bij je past.

Al met al ligt er een flinke verantwoordelijkheid op het bordje van onze gemeenteraad. Het college zoekt naar steun, is aan het verkennen en slaat geen onomkeerbare richting in. Het kan dus allemaal nog anders. Sinds kort ben ik zwevende kiezer.  Het lijkt me mooi om de partij die op dit dossier een inbreng heeft waardoor er ECHT betere zorg komt te belonen met mijn stem bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Mij lijkt het me lastig om het beter te doen met veel minder geld. Geld bij andere onnodige gemeentelijke trajecten weghalen lijkt mij logischer dan bezuinigen op zorg. Maar als je de zorg echt beter kunt maken door er 10 miljoen per jaar minder aan uit te geven, dan heb je ook wel een extra stem verdiend. Ben benieuwd!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *