De Fietser: L’Histoire se répète

Een paar weken geleden deden de neonletters van de Experience Center de Fietser het niet goed. In het donker zag je letters Fiet niet, waardoor het er even op leek alsof de SER zich in Ede had gevestigd. Niet dus. Het ziet er altijd wat verlopen uit, neonletters die het niet meer doen. Het begin van de aftakeling van een ranzig café of iets dergelijks. De Fietser dacht dat blijkbaar ook want de letters doen het nu weer. Ik neem aan dat er garantie op zat want die letters zijn nog maar 2,5 jaar oud: in september 2016 opende de Experience haar deuren.

We hebben in Ede heel wat te danken aan de Fietser, namelijk de koopzondag. Accell, de onderneming achter de Fietser, wilde alleen naar Ede komen als er ook een zondagopening mogelijk was. Dat kregen ze, na een woordenstrijd over het begrip detailhandel. Het balletje ging rollen en ineens was er de koopzondag in heel Ede. Dank!

Het verhaal van de Fietser begon in 2014. Het college biedt de gemeenteraad een memo aan met hele herkenbare argumenten die pleiten voor de komst van de Fietser: werkgelegenheid, toerisme en een impuls aan het imago van Ede als stad voor Food en Health! Waar heb ik dat meer gehoord?

Maar als klapperrrrr natuurlijk het aantal bezoekers per jaar: 150.000, die naast een bezoek de Fietser ‘ook een bezoek brengen aan Ede.’ Dat wordt dringen in de Grotestraat. Maar ook dit komt me vaag bekend voor.

Nadat alles was geregeld stelde Accell al snel het begrote bezoekersaantal bij. Die 150.000 bezoekers uit het memo van het college daalde al snel naar 100.000. Dat gaat rap. Doet trouwens ook een belletje rinkelen.

Maar goed, in september 2016 opende de Fietser en in augustus 2017 volgde het eerste hoogtepunt: de 25.000ste bezoeker. Euuh, na een jaar, de 25.000ste bezoeker? Het college zat er dus 125.000 bezoekers naast. Dat had ook nogal gevolgen voor de werkgelegenheid. Geen drommen werklozen voor de poorten van de Fietser die juichend een arbeidscontract komen tekenen maar volgens de LinkedIn van de Fietser een organisatie van een 2 tot 10 medewerkers. Waarvan de helft al voor Accell werkte en niet uit Ede komt.

L’Histoire se répète. Nog geen maand nadat Ede 6 miljoen subsidie doneerde aan het WFC gaf de wethouder een interview aan omroep Ede. Het WFC levert in dit interview 1000 directe banen werkgelegenheid op. Een maand daarvoor was dat, tijdens de raadsvergadering, nog 1.500, waar nog eens 1.500 fte aan indirecte werkgelegenheid bij zou komen. De wethouder wilde eigenlijk 7.500 fte noemen maar dat mocht hij niet van Bas. Ik weet niet wie Bas is maar de opsteller van het memo van de Fietser heet ook Bas. Dat zal wel toeval zijn.

Met het aantal bezoekers wordt ook wat aangerommeld. Stond in alle stukken nog 330.000 bezoekers, inmiddels worden we ‘warm’ gemaakt voor 245.000 bezoekers, maar pas je de ‘correctie’ van de Fietser toe, dan daal je zo maar naar de 55.000 bezoekers.

Het klinkt niet echt Edes, dat L’Histoire se répète. Het WFC komt naast de Fietser te liggen. Misschien was een ander spreekwoord beter op z’n plaats: gluren bij de buren. Had je dat gedaan dan was je nooit aan dat WFC begonnen.

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *